У Росії проти кримського політв’язня Олега Приходька фабрикують нову справу

Олег Приходько у Південному окружному військовому суді, Ростов-на-Дону Фото: crimean-solidarity.org

У Росії проти незаконно засудженого на 5 років позбавлення волі за сфабрикованим ФСБ обвинуваченням у підготовці теракту українського активіста з окупованого Криму, політв’язня Олега Приходька, який зараз утримується у СІЗО-1 міста Володимир, фабрикують нову кримінальну справу. Він залишився без адвоката.

Про це Об’єднанню родичів політв’язнів Кремля повідомила донька активіста Наталя Приходько (Швецова).

«Коли ми з мамою в січні приїхали до м. Володимир на побачення, нас не пустили. Сказали в колонії, що потрібен дозвіл слідчого, оскільки проти батька порушено нову кримінальну справу. Слідчий ФСБ протягом дня обіцяв дати дозвіл на побачення, але дав його ввечері. Це була п’ятниця, ми не змогли скористатися ним і поїхали додому», – розповіла Наталя Приходько.

Вона також додала, що батько востаннє телефонував додому з чужого телефону, перебуваючи у слідчому ізоляторі Краснодара. За її словами, через відсутність адвоката родина не знає про місцеперебування українського активіста.

«Невідомі й причини порушення нової кримінальної справи проти нього. На те, щоб найняти адвоката, сім’я не має коштів», – повідомляє Об’єднанння.

Останній адвокат політв’язня Сергій Легостов повідомив, що більше не представляє інтереси Приходька і не володіє інформацією про його місцеперебування.

У січні 2022 року Наталя Приходько повідомила, що Олега Приходька у російському ув’язненні піддають знущанням та тортурам. Здоров’я політв’язня значно підірване, його «тихо вбивають» у російській колонії.

Нагадаємо:

  • 3 березня 2021 року суддівська колегія Південного окружного військового суду в російському Ростові-на-Дону засудила українського активіста Олега Приходька до 5 років ув’язнення в колонії суворого режиму. Перший рік свого терміну він повинен буде провести у в’язниці – колонії з найсуворішим режимом, де ув’язнені весь час утримуються в камерах. Крім того, Приходьку призначений штраф в розмірі 110 тисяч рублів (близько 42 тисяч гривень).
  • Російський правозахисний центр «Меморіал» визнав Олега Приходька політичним в’язнем.
  • 17 травня 2021 року у Росії Апеляційний військовий суд міста Власіха (Московська область), розглянувши апеляцію захисту, залишив без змін вирок Південного окружного військового суду (Ростов-на-Дону), за яким Олег Приходько був засуджений до 5 років позбавлення волі.
  • В кінці липня 2021 року стало відомо, що Олега Приходька, місцезнаходження якого не було відомо два місяці, етапували в установу ФКУ Т-2 УФСІН РФ по Володимирській області, відоме як тюрма Володимирський централ для особливо небезпечних злочинців. В листопаді 2021 року родичі Приходька повідомили, що в колонії у нього почали набрякати ноги.