Український суд арештував п’ять суден, якими росіяни вивозили крадене українське зерно через Крим

Суд наклав арешти на п’ять російських суден-порушників,на яких росіяни вовизли з території тимчасово окупованого Криму вкрадене українське зерно.

Про це повідомляє прокуратура Автономної Республіки Крим та міста Севастополя

«В рамках кримінального провадження щодо порушень порядку в’їзду на тимчасово окуповану територію та виїзду з неї (ч. 2 ст. 332-1 КК України), встановлено: судна «Вера», «Волго-Дон 5043 та 205», а також «Волго-Балт 188 й 106» під прапорами держави-окупанта, які здійснювали систематичні незаконні заходи до закритого морського торговельного порту на території півострова. Таким чином порушники переправляли викрадене українське зерно до третіх країн та використовували Крим, як своєрідний «логістичний хаб» у злочинній схемі», – йдеться у повідомленні.

В рамках цього кейсу, за клопотаннями прокуратури автономії судом вже накладено арешти на 15 таких суден-порушників.

Досудове розслідування здійснюється Головним управлінням СБУ в АР Крим.

У прокуратурі нагадали, що з липня 2014 року Україна офіційно припинила функціонування всіх портів окупованої території АР Крим та м. Севастополя, гавані півострова закриті для міжнародного судноплавства. Заходження суден під іноземним прапором до морських портів Криму правоохоронні органи автономії кваліфікують як дії, що підривають суверенітет України та порушують норми національного законодавства, що тягне за собою кримінальну відповідальність судновласників, операторів та капітанів суден.

Як повідомлялося, у квітні 2023 року прокуратура АРК і Севастополя повідомила про підозру капітану судна «М.Андреев» Геннадію Коржеву, який у 2022 році здійснив вивезення з території тимчасово окупованого Криму краденого українського зерна.

Нагадаємо:

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.