В Криму російські окупанти увірвалися до кафедрального собору ПЦУ в Сімферополі і виносять звідти майно

Кафедральный собор святих рівноапостольних князів Володимира та Ольги ПЦУ в Сімферополі Фото: RFE/RL

Російські окупанти увірвалися до кафедрального собору Православної церкви України (ПЦУ) в Сімферополі.

Про це повідомив координатор руху «Євромайдан-Крим» Андрій Щекун.

За його словами, окупанти виламують двері храму, описують і крадуть майно.

Щекун повідомляє, що у пограбуванні беруть участь представники так званого «фонда госимущества республики Крим РФ» разом зі «службовими приставами республіки Крим РФ». За його словами, захопленням храму керує московський судовий пристав Євген Новіков.

Кабінет міністрів передав Кафедральний собор святих рівноапостольних князя Володимира та княгині Ольги Православної церкви України в окупованому Сімферополі з власності Автономної Республіки Крим у державну власність України.

Як повідомлялось, 17 лютого 2022 року Верховна Рада передала з власності Автономної Республіки Крим у державну власність майно Кафедрального собору Святих рівноапостольних Князя Володимира і Княгині Ольги Української православної Церкви у Сімферополі. Це рішення буде діяти на час окупації Криму Росією.

Нагадаємо:

  • 28 червня 2019 року «Арбітражний суд Республіки Крим» зобов’язав Кримську єпархію ПЦУ (раніше УПЦ КП – ред.) передати будівлю єдиного в Сімферополі кафедрального собору святих Володимира і Ольги «міністерству майнових і земельних відносин Криму», робітники якого вже почали будівельні роботи в будівлі без відома єпархії.
  • 4 серпня 2020 року Верховний суд РФ відмовився переглянути рішення про виселення громади ПЦУ з кафедрального собору в Сімферополі.
  • На початку листопада 2020 року митрополит Климент звернувся до Генерального секретаря ООН Антоніо Гутерріша та представників країн-членів ООН за захистом через утиски ПЦУ та українців в окупованому Росією Криму.