В Парижі суд залишив в силі вирок експрезиденту Саркозі за корупцію і зловживання впливом

Парижський апеляційний суд залишив в силі вирок суду першої інстанції, яким колишного президента Франції Ніколя Саркозі було засуджено до 3 років позбавлення волі  з відстрочкою на 2 роки за корупцію та зловживання впливом. 

Про це повідомляє France 24.

За вироком суду, Саркозі буде носити електронний браслет протягом року, що залишився, замість того, щоб сісти у в’язницю. Експрезидент має наміри оскаржити вирок у Верховному суді Франції.

Як нагадує France 24, 68-річний Саркозі, який був президентом Франції один термін з 2007 по 2012 рік, після відставки має юридичні проблеми.

У березні 2021 року Саркозі засудили до трьох років ув’язнення — два з них умовно і один вдома з електронним браслетом — за корупцію і торгівлю впливом через секретну телефонну лінію, яку виявили під час прослуховування.

Суд встановив, що Саркозі та його колишній адвокат Тьєррі Герцог уклали “корупційний пакт” із суддею Жильбером Азібером, щоб отримати інформацію про судове розслідування.

Слідчі прослуховували дві офіційні телефонні лінії Саркозі. Вони виявили, що у нього був третій неофіційний телефон, оформлений у 2014 році на ім’я “Поль Вісмут”, через який він спілкувався з Герцогом.

Зміст цих телефонних розмов став підставою для вироку у справі про корупцію у 2021 році. З точки зору обвинувачення, ці телефонні розмови свідчать про корупційну змову з Жильбером Азібером, тодішнім генеральним прокурором Касаційного суду. Його звинувачують у “роботі за лаштунками”, щоб вплинути на апеляцію, подану Саркозі, в обмін на “руку допомоги” в отриманні почесної посади в Монако.

Саркозі оскаржив звинувачення і негайно подав апеляцію на свій вирок.

У перший день апеляційного слухання в грудні минулого року він заявив, що ніколи не був корупціонером.

Прокуратура просила засудити Саркозі, Герцога і Азібера до трьох років позбавлення волі умовно, пише France 24.

Зазначається, що Апеляційний суд вийшов за межі вимог прокуратури під час апеляційного розгляду у грудні 2022 року. Колишньому главі держави було запропоновано три роки позбавлення волі з повним відстроченням виконання вироку. Голова апеляційного суду обґрунтовує своє рішення статусом трьох обвинувачених, всі троє з яких є професійними юристами.