Окупанти відмовляються видавати ліки проти болю у хребті незаконно засудженому першому заступнику голови Меджлісу Наріману Джелялову

1-й заступник голови Меджлісу Наріман Джелял Фото: RFL/RL

Після того, як російські окупанти в Криму перевели незаконно засудженого першого заступника голови Меджлісу кримськотатарського народу Нарімана Джелялова з СІЗО №1 до СІЗО ФСБ №2 у Сімферополі, йому відмовляються видавати необхідні ліки від болю в хребті, а також забороняють лежати. 

Про це в етері програми “Кримське питання”розповіла дружина політв’язня Левіза Джелялова.

За її словами, у Джеляла були проблеми з хребтом, але переміщення в інший ізолятор могло викликати загострення через жорстокий режим утримання, де неможливо перебувати на ліжку з 6:00 до 22:00. Йому не дозволяють леежати, щоб розвантажити хвору спину.

Дружина кримського татарина також розповіла, що лікарі до нього не приходили, лише у санчастині провели формальний огляд при переміщенні його до СІЗО №2. А коли він попросив свої ліки проти болю у спині, над ним посміялися та нічого не дали.

“У нього пішов запальний процес – у нього три грижі дисків міжхребетних. На його звернення до санчастини про те, щоб видали йому ті ліки або знеболювальні мазі, які у нього були з собою, тому що в нього вилучили всі документи, всі речі, всі ліки, йому відмовили”, – розповіла дружина політв’язня.

Раніше окупанти перевели незаконно засудженого Нарімана Джелялова до слідчого ізолятора ФСБ в Сімферополі. Причини цього невідомі.

21 вересня 2022 року так званий «Верховний суд» окупованого Криму засудив першого заступника голови Меджлісу кримськотатарського народу Нарімана Джелялова до 17 років позбавлення волі, двоюрідних братів Азіза та Асана Ахтемових – до 13 і 15 років за сфабрикованою ФСБ справою про «диверсыю на газопроводі» в селі Перевальне.

Нагадаємо:

  • 3 вересня в селі Левадки Сімферопольського району співробітники ФСБ обшукали будинок і затримали Асана Ахтемова. 4 вересня співробітники ФСБ вранці провели в селі Первомайське Сімферопольського району обшук в будинку заступника голови Меджлісу кримськотатарського народу Нарімана Джелялова, після якого його затримали і відвезли в невідомому напрямку. До цього вночі окупанти обшукали будинок і затримали жителя цього села Азіза Ахтемова нібито через причетність до вибуху газопроводу в селі Перевальному 23 серпня.
  • 6 вересня 2021 року «Київський райсуд» Сімферополя заарештував Нарімана Джелялова. Також «Київський райсуд» обрав запобіжний захід у вигляді утримання під вартою до  для двоюрідних братів Азіза і Асана Ахтемових, підозрюваних в скоєнні «диверсії» (ч. 1 ст. 281 КК РФ).
  • 23 вересня слідство ФСБ пред’явило Джелялову нове обвинувачення: в скоєнні диверсії в складі організованої групи з п. «А» ч. 2 ст. 281 КК РФ (покарання – від 12 до 20 років позбавлення волі). І по ч. 4 ст. 222.1 КК РФ – незаконне придбання, передача, зберігання, перевезення, пересилання чи носіння вибухових речовин або вибухових пристроїв в складі організованої групи (покарання – від 10 до 15 років позбавлення волі). У листопаді 2021 року Джелялова також обвинуватили в контрабанді вибухового пристрою за ч.3 ст.226.1 КК РФ (незаконний перетин через митний кордон Митного союзу в рамках ЄврАзЕС вибухового пристрою, вчиненого організованою групою).