В США судитимуть росіян, які в обхід санкцій постачали в РФ запчастни для літаків

У США заарештовано громадянина Росії Олега Пацулю, якого звинувачено у порушенні експортного контролю США та міжнародному відмиванні грошей. Американські слідчі встановили, що він створив глобальну мережу для обходу санкцій і допомагав РФ закуповувати деталі для літаків.

Про це йдеться в матеріалі The New York Times, повідомляє Бюро судової інформації.

За даними слідства, торік Пацуля запропонував російській авіакомпанії “Росія” постачати запчастини для літаків в обхід санкцій і створив мережу, яка закуповувала запчастини через низку підставних покупців в Азії та на Близькому Сході.

За даними російської митниці, протягом восьми місяців 2022 року в Росію надійшло понад 5 тисяч партій літакових запчастин – від елементарних шурупів до стартерів для авіаційних двигунів компанії Honeywell за ціною 299 тисяч доларів.

За цей період до Росії були відправлені літакові запчастини американського виробництва на 14,4 млн. доларів, у тому числі запчастини на 8,9 млн. доларів, виготовлені або запатентовані літакобудівним гігантом Boeing.

Американський агрегатор торгових даних Import Genius показали, що запчастини для літаків на десятки мільйонів доларів було відправлено російським авіакомпаніям, які перебувають під санкціями. Йдеться зокрема про “Росію”, “Аерофлот”, “Урал”, “Перемогу”, Airlines, S7 Airlines, та Utair Aviation.

Слідство з’ясувало, що більшість продукції прямувала через такі країни, як Об’єднані Арабські Емірати, Туреччина, Китай та Мальдіви. Але кілька партій, у тому числі до Росії, були відправлені безпосередньо зі США чи Європи.

Сьогодні, за даними New York Times, росіяни частково тримають свою цивільну авіацію на плаву за рахунок розкуркулювання частини західних літаків, що застрягли в їхніх аеропортах із початком української кампанії.

До цього обсяг російського імпорту літаків та запчастин до них становив 3,45 млрд доларів на рік, а зараз скоротився до приблизно 286 млн, про це свідчать дані Observatory of Economic Complexity.

Чільне місце серед країн, що ввозять до Росії запчастини для літаків, космічних кораблів і дронів, займає Китай, на який припадає приблизно половина поставок. Друге місце посідає Індія.

Нагадаємо, санкції ЄС та США, запроваджені проти росії через війну ви Україні, майже повністю перекрили участь західних технологій і компаній у розвитку військово-промислового комплексу Росії, повідомив морський експерт, головний редактор BlackSeaNews Андрій Клименко в ефірі програми «Питання національної безпеки» з Валентиною Самар (проект Центру журналістських розслідувань).