В Україні до 12 років за держзраду засуджено колишнього «віце-премʼєра Криму» Нахлупіна. В РФ він сидить у колонії за хабар

Святошинський районний суд Києва оголосив вирок колишньому депутату Верховної Ради Автономної Республіки Крим та окупаційному “віце-прем’єру Криму”, Віталію Нахлупіну. За державну зразу його засуджено до 12 років позбавлення волі. 

Про це повідомляє Бюро судової інформації з посиланням на вирок суду.

За матеріалами справи, 9 березня 2014 року Віталій Нахлупін закликав мешканців півострова щодо необхідності взяти активну участь у незаконному референдумі та проголосувати за приєднання Криму до Російської Федерації. 11 березня він як депутат ВР АРК голосував за незаконну постанову «О декларации о независимости Автономной Республики Крым и города Севастополя».

11 квітня 2014-го політик узяв участь у засіданні незаконного органу «Государственного Совета Республики Крым» і проголосував за незаконну окупаційну «Конституцию Республики Крым».

Суд дослідив протоколи огляду інтернет-видань щодо анексії Криму і співпраці політика з росіянами та засудив Віталія Нахлупіна до 12 років увʼязнення з конфіскацією всього майна.  .

Віталій Нахлупін прийшов до Криму у 2010 році у складі команди покійного прем’єр-міністра автономії Василя Джарти. Він очолював комісію з бюджетної та економічної політики Верховної Ради Криму. Нахлупін активно сприяв окупації Криму і у вересні 2014 року обрався до «Госсовєту Криму» за виборчим списком «Єдиної Росії». У січні 2016 року «глава Криму» Сергій Аксьонов призначив Нахлупіна «заступником голови кримського уряду». Він курирував ФЦП та дорожнє будівництво.

Нагадаємо:

  • 17 жовтня 2018 року «віце-прем’єр» окупаційного «уряду Криму» Віталій Нахлупін був затриманий російськими силовиками в Москві за підозрою у хабарництві. 19 жовтня суд відправив його до СІЗО. За даними слідства, Нахлупін через Дукорського та іншого спільника – Ярослава Сливку – у 2017-2018 роках організував отримання хабара. Натомість фігуранти забезпечували перемоги «потрібних» компаній у 28 тендерах у рамках реалізації заходів Федеральної цільової програми. Загальна сума хабара становила понад 16 млн рублів. Майно Нахлупіна загальною вартістю 14 млн рублів було заарештовано. Сливка раніше підписав досудову угоду, матеріали щодо неї виділено в окреме провадження. Вироком суду його визнали винним у повному обсязі.
  • В жовтні 2022 року у російському Ростові-на-Дону Ленінський районний суд засудив колишнього «віце-прем’єра Криму» Віталія Нахлупіна та колишнього в.о. «заступника міністра транспорту Криму» Валентина Дукорського до 8 років позбавлення волі у справі отримання хабара у 2017-2018 роках.