В Україні оголосили вирок екскомандувачу ЧФ РФ адміралу Вітко: 15 років тюрми та понад трильйон гривень відшкодування за окупацію Криму

Екс-командувач Чорноморського флоту РФ Олександр Вітко Фото: РИА Новости

Дніпровський районний суд Києва оголосив вирок колишньому командувачу Чорноморським флотом Російської Федерації, який брав участь в окупації Криму у 2014 році, адміралу Олександру Вітко. Його заочно засуджено до 15 років позбавлення волі, він зобов’язаний відшкодувати понад трильйон гривень збитків від окпуації Криму. 

Про це повідомляє Бюро судової інформації з посиланням на вирок Дніпровського районного суду Києва.

Суд визнав Вітко винним у посяганні на територіальну цілісність і недоторканність України, підбурювання до державної зради, диверсію, участь у плануванні, підготовці, розв’язуванні та веденні агресивної війни проти України за попередньою змовою групою осіб.

За матеріалами слідства, у лютому та березні 2014 року екскомандувач ЧФ РФ спланував та організував прийняття і розосередження військових підрозділів ЗС РФ, які вторглися у Крим, організував блокування військових частин ЗСУ і прикордонної служби, МВС України.

Вітко погрожував та залякуав українських військовослужбовців, схиляючи їх до державної зради – переходу на бік РФ. У результаті заступник командувача ВМС ЗС України – начальник штабу, командир протичовнового корвета ВМС ЗС України «Тернопіль» та командир 5-ї бригади надводних кораблів перейшли на службу до РФ.

Українські військові, які були свідками подій окупації, у суді дали покази. Зокрема вони розповіли, як на початку березня 2014 року адмірал висував ультиматуми їм про перехід на бік Росії, погрожуючи силовим захопленням військової частини, силовим захопленням корабля та інше.

Суд як доказ вини Вітко також взяв до уваги його висловлювання у російському фільмі «Путь домой». Там він заявляв, що «повернення Криму і Севастополя» Росії є найбільш визначною подією ХХІ столітя. У 2016-му він отримав від президента медаль «За возвращение Крыма».

В Офісі генерального прокурова наголосили: своїми діями Вітко забезпечив військову окупацію території півострова Крим, що призвело до тяжких наслідків – порушення територіальної цілісності України та втрати державної власності.

Суд засудив Вітко до 15 років позбавлення волі та зобовʼязав стягнути на користь держави Україна в особі Кабінету Міністрів України 1 080 352 000 000 гривень.

Як повідомлялося, в квітні 2016 року Головною військовою прокуратурою було оголошено підозру командувачу ЧФ РФ Олександру Вітко за результатами попереднього розслідування в кримінальному провадженні за фактом розв’язання і ведення представниками влади та Збройних Сил Росії агресивної війни проти України, що призвело до загибелі людей та інших тяжких наслідків у вигляді військової окупації і анексії території України.

24 квітня Печерський районний суд Києва дав дозвіл на затримання командувача ЧФ РФ. Російський адмірал був оголошений в розшук.

В кінці травня 2016 року Печерський райсуд Києва дав дозвіл на заочне засудження Вітко.

30 червня Головна військова прокуратура направила до суду обвинувальний акт щодо командувача ЧФ РФ Олександра Вітко.