Велика корупція у Верховному Суді: НАБУ і САП розповіли деталі справи

Національне антикорупційне бюро і Спеціалізована антикорупційна прокуратура провели спільний брифінг та оприлюднили деякі деталі корупційної справи у Верховному Суді України, в рамках якої вчора, 15 травня, були прведені обшуки у керівництва суду.

Відео брифінгу оприлюднено на YouTube.

За матеріалами слідства, на початку цього року НАБУ отримано інформацію про діяльність злочинного угрупування за участі суддів.

У розслідуванні використовувалось спеціальне завдання детективом під прикриттям.

Було зафіксовано контакти власника фінансової групи «Фінанси та кредит», яким є Костянтин Жеваго, з одним із власників адвокатського обʼєднання, яке використовувалось для прикриття злочинної діяльності під виглядом надання юридичних послуг. Підприємець і адвокат, за версію слідства, домовилися про передачу хабара керівництву Верховного суду за рішення щодо права власності на 40% акцій Полтавського гірничо-збагачувального комбінату Ferrexpo.

15 березня мало відбутися засідання у справі, але його відклали, щоб реалізувати ці домовленості і, зокрема, зібрати гроші.

19 квітня було прийнято рішення на користь Жеваго.  На початку травня голова Верховного суду начебто дав вказівку адвокату  почати розподіляти гроші між суддями.

3 травня була передана перша частина, а 15-го – друга і на гарячому зафіксовано керівництво ВС.

Члени злочинного угрупування нібито намагалися також вплинути на процес обрання членів ВККС. Їхня діяльність, за словами керівника САП, стосувалась судів на всій території України і зараз інші можливі епізоди перевіряються.

Нагадаємо, 15 травня Національне антикорупційне бюро та Спеціалізована антикорупційна прокуратура викрили масштабну корупцію у Верховному Суді України – схему одержання неправомірної вигоди керівництвом та суддями.