З початку війни окупанти в Криму склали 350 адмінпротоколів за демонстрацію антивоєнної позиції

Від початку повномастшабного вторгнення Росії в Україну окупанти в Криму склали 350 протоколів за дискредитацію окупаційної армії та вираження проукраїнської позиції.
Про це йдеться в дослідженні правозахисної організації “Кримський процес”.

Аналітики прийшли до висновків, що останнім часом кількість переслідувань зросла більше ніж в півтора раза і темпи засудження кримчан за антивоєнну позицію складають в середньому по одній людині кожного дня.

Взимку тільки 65 кримчан потрапили в суд за свої патріотичні настрої, а за останні 3 місяці незаконні “поліціянти” склали 103 протоколи, з яких 16 ще не розглянуто, 1 особу виправдали, 1 справу повернули на доопрацювання, а 85 кримчан визнали винними.
Проаналізувавши застосування статті 20.3.3 російського кодексу про адмінпорушення, автори дослідження відзначають, що значна кількість переслідувань стосується осіб, які розміщують критичні чи проукраїнські дописи в соціальних мережах.
При цьому вони фіксують такі сумнівні форми начебто “дискредитації”, як демонстрація в Instagam фото у вишиванці з жовто-блакитним манікюром чи татуювання у вигляді карти України.
“В деяких випадках наявність дискредитації чи спрямованість висловлювань на російську армію викликає суттєві сумніви, проте жодного разу суд не призначав лінгвістичних експертиз”, — підкреслюють автори дослідження.

Серед останніх прикладів причин незаконного переслідування громадян України на півострові — напис “мирного неба над головой” або розміщення зображень українських прапорів взагалі без будь-яких висловлювань.

Окупаційні суди здебільшого приховують рішення по цих справах, у відкритому доступі наявні лише 40% постанов про адміністративне правопорушення. Інформація про час та місце судового розгляду таких справ у 62% оприлюднюється із суттєвим запізненням, інколи через два тижні після судового розгляду.

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter