Заступника командуючого ЧФ та комбрига за підрив споруд Північно-Кримського каналу засудили до 12 років тюрми

Жовтневий районний суд Кривого Рогу 15 травня заочно виніс вирок високопоставленим представникам Збройних сил РФ: генерал-майору Міхаілу Яснікову і полковнику Дмітрію Маркову. За накази військовим захопити і підірвати споруди Північно-Кримського каналу на тимчасово окупованій Херсонщині вони отримали по 12 років позбавлення волі. Обидва росіські офіцери були фігурантами розслідування ЦЖР, яке і лягло в основу обвинувального акту та вироку суду.

Інформацію про вирок суду оприлюднила пресслужба Жовтневого районного суду м. Кривого Рогу Дніпропетровської області, повідомляє Центр журналістських розслідувань.

Відкриттю кримінального провадження передувало  розслідування ЦЖР «Як окупанти захоплювали «рубильник» Північно-Кримського каналу» , в якому було оприлюднено свідчення очевидців про  захоплення російськими окупантами гідротехнічних споруд  27 лютого 2022 року, пошкодження  головного пульту управління головної споруди каналу, підрив шандор та дамби, що стримували потік води каналом до Криму. Розслідування ЦЖР також встановило і назвало військових РФ, які командували захополенням та пошкодженням цивільного об’єкту без військової потреби, що є воєнним злочином, –  генерал-майора  Міхаіла Яснікова,  заступника командуючого Чорноморського флоту РФ з матеріально-технічного забезпечення та полковника Дмітрія Маркова, командир 11-ї окремої гвардійської інженерної Кінґісеппської Червонопрапорної ордену Алєксандра Нєвскоґо бригади Південного військового округу ЗС РФ (в/ч 45767) . Матеріали розслідування були надані прокуроратурі Херсонської області.

Генерал-майор Міхаіл Ясніков та полковник Дмітрій Марков визнані Жовтневим районним судом м. Кривого Рогу винними у порушенні законів і звичаїв війни, вчиненими за попередньою змовою групою осіб (ч. 2 ст. 28 і ч. 1 ст. 438 КК України).

«Судом встановлено, що в лютому 2022 року, починаючи з дня широкомасштабного вторгнення підрозділів Збройних сил та інших військових формувань РФ на територію суверенної держави Україна, вказані особи здійснювали контроль, координували та надавали накази на захоплення цивільних об’єктів критичної інфраструктури держави України, захоплення Управління Північно-Кримського каналу та усіх його об’єктів, підрив і руйнування споруд Північно-Кримського каналу, підрив шандорів головної споруди Північно-Кримського каналу», – вказано в повідомленні суду.

Російські військові тоді замінували міст через Каховську ГЕС, підірвали перегороджувальну споруду Північно-Кримського каналу, яка слугувала для підтримання рівнів води у Краснознам’янському каналі, підірвали тимчасову дамбу Північно-Кримського каналу, зруйнували автодорожній міст і захопили всі гідротехнічні споруди та об’єкти цього каналу, забезпечивши противоправне постачання води з Каховського водосховища до тимчасово окупованої території АР Крим.

Суд встановив, що ці дії окупантів створили загрозу для живлення електроенергією, зрошення та водозабезпечення засушливих районів півдня України, що може призвести до підтоплення Нової Каховки і Херсона, до недобору врожаю та інших аварійних подій із негативними наслідками для цивільного населення.

«Такими діями обвинувачені також заподіяли шкоду довкіллю внаслідок незаконного використання водних ресурсів, а саме гідроспоруди Північно-Кримського каналу на 1,4 мільйони гривень, та спричинили матеріальні збитки державі Україна на суму понад 22,6 мільйони гривень», – йдеться в повідомленні суду.

Міхаіла Яснікова і Дмітрія Маркова засуджено до 12 років позбавлення волі кожного. Також з них мають стягнути по 1,5 млрд грн на користь держави Україна в особі Державного агентства водних ресурсів України та витрати, пов’язані з проведенням експертиз у справі в сумі по 5,4 тисячі гривень з кожного.

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.