Кримського художника Богдана Зізу за антивоєнну акцію суд РФ засудив до 15 років колонії

Південний окружний військовий суд в Ростові-на-Дону (РФ) оголосив вирок кримському художнику та активісту Богдану Зізі, який облив жовтою та блакитною фарбами будівлю Євпаторійської “адміністрації” на знак протесту проти війни в Україні. Зізу засуджено до 15 років позбавлення волі. 

Суд визнав Богдана Зізу винним у виправданні тероризму (частина 2 статті 205.2 КК РФ), підготовці до скоєння теракту (частина 1 статті 30, частина 1 статті 205 КК РФ) та вандалізм за мотивами політичної ворожнечі (частина 2 статті 214 КК РФ).

Перші чотири роки Зіза, за вироком суду, має провести у в’язниці.

Напередодні прокурор запросив для Богдана Зізи 18 років увʼязнення.

«Моя акція була спробою достукатись до аполітичних громадян, спробою не залишатись осторонь, коли кожного дня гинуть люди. Я зробив це через міркування совісті. Я залишаюсь зі своєю думкою. У своїй акції я закликав виступати за мир, за припинення бойових дій, я не закликав до терактів. Я – українець, і мені болить через те, що відбувається з моєю країною. Саме тому я вийшов на акцію. Але в Росії акціонізм прирівнюється до тероризму», – цитує заяву Богдана Зізи у суді Кримська праозахисна група.

Він також оголосив голодування з вимогою позбавити його громадянства РФ, а також звільнити всіх українських політичних в’язнів.

Представництво президента України в Автономній Республіці Крим засудило незаконне ув’язнення і так званий «вирок» щодо громадянина України Богдана Зізи та вимагає негайного звільнення політв’язня.

«Звертаємо увагу правоохоронних органів і Прокуратури АР Крим та м. Севастополь на злочинні дії окупантів щодо українського громадянина. Закликаємо міжнародну спільноту відреагувати на чергове кримінальне переслідування в окупованому Криму та продовжувати політико-дипломатичний тиск на країну-агресорку. Лише деокупація Криму забезпечить вільне й безпечне життя всіх мешканців українського півострова!», – йдеться в заяві представництва.

Як повідомлялось, 5 червня прокурор запросив для Богдана Зізи 18 років увʼязнення у сукупності за всіма статтями обвинувачення.

Нагадаємо:

  • 17 травня 2022 року ФСБ затримала кримчанина Богдана Зізу. Його обвинуватили у тому, що він у ніч проти 16 травня облив жовтою та блакитною фарбами вхід до будівлі «адміністрації» Євпаторії.
  • Богдан Зіза вказував, що слідчий кримського управління ФСБ Олександр Лавров на етапі слідства бив його, загрожував умовами СІЗО і описував, що буде з художником, коли той опиниться в ув’язненні. Крім того, після затримання Зізу силою змусили записати відео із «зізнанням».
  • 18 травня 2022 року «суддя» «Євпаторійського міського суду» Тетяна Ротко заарештувала Богдана Зізу на два місяці за ч.1 статті 20.3.3 Кримінального кодексу РФ (дискредитація російських збройних сил). На початку червня 2022 року Росфінмоніторинг вніс Богдана Зізу до оновленого «переліку терористів і екстремістів».
  • На початку липня 2022 року активісту додали додаткові статті обвинувачення. Зізу обвинуватили у порушенні ст.167 ч.2 КК РФ (навмисне знищення чи пошкодження чужого майна шляхом підпалу); ст.214 (вандалізм), ст. 205 (терористичний акт).
  • Зізу етапували у Росію до Ростова-на-Дону.