Кримського політв’язня Івана Яцкіна, незаконно засудженого окупантами до 11 років тюрми, знову запроторили до ШІЗО

Іван Яцкін Фото: Гульнара Кадырова

Кримський політв’язень Іван Яцкін, якого в українському Криму засудив незаконний “суд” до 11 років ув’язнення за звинуваченням у “держзраді”, перестав виходити на зв’язок з рідними та ймовірно знову ізольований у штрафному ізоляторі у виправній колонії №44 міста Бєлове в Кемеровській області РФ.

Про це повідомляє Об’єднання родичів політв’язнів Кремля з посиланням на дружину Яцкіна Гульнару Кадирову.

Після побачення з нею Яцкун перестав виходити на зв’язок. Дружина політв’язня зазначає, що росіські силовики регулярно відправляють Яцкіна до штрафного ізолятора з, так би мовити, “виховною метою”.

“Яцкін страждає від утисків у колонії, адже говорить те, що думає, постійно наголошує на невинуватості та сфабрикованості своєї справи”, – йдеться у повідомленні.

Також Кадирова також розповіла про погіршення стану здоров’я Івана Яцкіна в російській колонії.

“В Івана стопи фіолетового кольору. Виявилося, що це наслідки обмороження після “Лефортово”: тоді мого чоловіка кілька годин протримали на вулиці без взуття. У цій же установі в нього стався конфлікт з іншим ув’язненим, який спричинив травми. Досі він страждає від постійного головного болю та дискомфорту в грудній клітці. За словами лікарів, це остеохондроз”, – розповіла Гульнар.

Вона також повідомила, що через зубний біль Яцкін постійно приймає знеболювальні засоби.

Нагадаємо:

  • В жовтні 2019 року російські спецслужби затримали і вивезли з окуповаого Криму мешканця півострова Івана Яцкіна, його обвинуватили в «держзраді» за нібито «шпіонаж» на користь України.
  • 21 травня 2021 року «Верховний суд Криму» засудив Яцкіна до 11 років позбавлення волі з відбуванням покарання в колонії суворого режиму. Також Яцкін засуджений до одного року обмеження волі після відбування покарання.
  • 16 вересня 2021 року Третій апеляційний суд загальної юрисдикції  відхилив апеляційну скаргу Яцкіна на незаконний вирок «Верховного суду Криму» кримчанину Івану Яцкіну.
  • У січні 2020 року прокуратура АР Крим порушила кримінальне провадження за фактом незаконного затримання  Яцкіна.
  • Яцкін написав заяви президенту України Володимиру Зеленському та уповноваженій Верховної Ради з прав людини Людмилі Денісовій з проханням включити його в список на обмін в Росією і надати фінансову допомогу його родині, в якій недавно з’явилась четверта дитина.