Незаконно засуджена в Криму журналістка Ірина Данилович перестала чути

Ірина Данилович. Фото: Кримський процес.

Незаконно засуджена в окупованому Криму громадянська журналістка Ірина Данилович втрачає слух через несвоєчасне надання медичної допомоги у СІЗО, вона перестала чути лівим вухом. 

Про це з посиланням на батька ув’язненої повідомляє “Кримська солідарність“.

Броніслав Данилович розповів, що Ірина Данилович припускає, що у неї атрофувався слуховий нерв. Її двічі вивозили до лікарні, але ані результатів аналізів, ані сам діагноз не повідомили. Призначені лікарем медикаменти їй не видають.

Данилович сильно втратила вагу, скаржиться на постійний головний біль та порушення координації рухів, їй відмовляють у побаченнях з рідними та не дають можливості зателефонувати. Ірина Данилович поскаржилася, що їй досі не видали посилку з 13 квітня 2022 року та книгу, яку вилучили співробітники СІЗО.

Серед інших форм тиску адміністрації СІЗО на журналістку рідні називають відмову віддати листи, що надходять до неї, позбавлення права на дозволені “судом” телефонні дзвінки та психологічний тиск загрозами етапування вже найближчим часом.

За словами батька Ірини Данилович, так званий “голова громадської наглядової комісії Криму” Андрій Козар та “співробітник офісу уповноваженого з прав людини”у  Криму знають про ситуацію і поінформовані про те, що права незаконно ув’язненої журналістки постійно порушуютьься з боку пенітенціарної служби, протенічого не роблять для  захисту.

Також Броніслав Данилович зазначив, що російська “прокуратура” та так звана “федеральна служба виконання покарань” після неодноразових звернень повідомили, що не побачили у діях санчастини СІЗО жодних порушень.

Як повідомлялося, 21 березня 2023 року Ірина Данилович оголосила голодування. Таким чином журналістка вирішила протестувати проти того, що у Сімферопольському СІЗО їй не надають медичної допомоги. 6 квітня Данилович припинила голодування в обмін на обіцянку адміністрації СІЗО провести її медичне обстеження.

Нагадаємо:

  • 29 квітня 2022 року в окупованому Криму російські силовики затримали у Феодосії громадянську журналістку, медика Ірину Данилович, яка висвітлює проблеми системи охорони здоров’я. Її обвинувачують у нібито «зв’язках з іноземною державою».
  • Лише на тринадцяту добу після викрадення в СІЗО Сімферополя адвокату підтвердили, що Ірина Данілович перебуває в них. Її підозрюють у незаконних діях з вибуховими речовинами за ч.1. ст 222.1 Кримінального кодексу рф. Санкція інкримінованої статті передбачає від шести до восьми років та до 100 тисяч рублів штрафу. Формально запобіжний захід їй обрали лише 7 травня. Із залученням «державного адвоката» за призначенням усупереч тому, що її адвокат вісім днів проводив її пошуки, зокрема в ФСБ та в адвокатській палаті півострова.
  • Співробітники ФСБ погрозами змусили Ірину Данилович підписати чисті аркуші паперу, нібито, в обмін на звільнення з під варти. Після цього її відвезли до «суду», який заарештував її за підозрою «у незаконних діях з вибуховими речовинами».
  • 28 грудня 2022 року  у Криму «Феодосійський міський суд» засудив громадянську журналістку Ірину Данилович, яку ФСБ обвинувачувала в нібито незаконному зберіганні вибухівки, до 7 років позбавлення волі у колонії загального режиму та штрафу 50 тис. рублів.