“Прокурор” вимагає 18 років ув’язнення для кримського художника Богдана Зізи за протест проти війни. Він оголосив голодування

5 червня на засіданні Південного окружного військового суду в Ростові-на-Дону (РФ) прокурор запросив 18 років увʼязнення кримському художнику та активісту Богдану Зізі, який облив жовтою та блакитною фарбами будівлю Євпаторійської “адміністрації” на знак протесту проти війни в Україні. Зіза оголосив голодування.

Про це повідомляє Кримська правозахисна група (КПГ).

«Прокурор запросив 18 років увʼязнення кримському художнику та активісту Богдану Зізі у сукупності по всім статтям обвинувачення. Про це він оголосив на судових дебатах у справі активіста, яка розглядається у Південному окружному військовому суді Ростова-на-Дону», – йдеться у повідомленні.

За інформацією КПГ, Богдан Зіза виступив з останнім словом, у якому підкреслив свою позицію проти російського вторгнення в Україну, оголосив голодування та заспівав пісню «Ой, у лузі червона калина».

Вирок у справі суд має винести 6 червня.

У день затримання російські силовики через кримські ЗМІ та телеграм-канали поширили відео, на якому Зіза визнає, що провів акцію в Євпаторії, бо виступав проти війни в Україні, попросив вибачення і сказав, що готовий понести покарання: “спокутувати свою провину непосильною працею”. Його друзі припускали, що художника могли побити.

Наразі щодо Богдана Зізі відкрито три статті:

  • ст. 167 ч .2 КК РФ (“навмисне знищення чи пошкодження чужого майна, якщо ці діяння спричинили заподіяння значної шкоди, скоєні з хуліганських намірів шляхом підпалу, вибуху чи в інший загальнонебезпечний спосіб, чи призвели з необережності до смерті людини чи інших тяжких наслідків”);
  • ст. 214 (“вандалізм”). Карається штрафом у розмірі до сорока тисяч рублів або примусовими роботами;
  • ст. 205 (“терористичний акт”). Карається позбавленням волі терміном від десяти до п’ятнадцяти років.

РосФінМоніторинг долучив Зізу до “переліку терористів і екстремістів”.