Російські окупанти засудили в Криму щонайменше 18 громадян у “справі кримськотатарського батальйону”

Насруллі Сейдалієв'. незаконно засуджений російськими окупантами до 9 років позбавлення волі за нібито “участь в батальйоні імені Номана Челебіджіхана”

З березня 2014 року, з початку тимчасової окпуації Криму Росією, окупанти на півострові незаконно засудили щонайменше 18 громадян України, яких звинуватили у нібито участі у батальйоні імені Номана Челебіджіхана. З них четверо — у 2023 році.

Про це повідомляє “Крим SOS”.

Правозахисники вважають, що окупаційна влада використовує “справу батальйону імені Номана Челебіджіхана” як “універсальну” статтю для переслідування нелояльних кримських татар.

“Завдяки звинуваченню в причетності до батальйону імені Номана Челебіджіхана можна охопити ширші категорії кримських татар. У випадку з батальйоном значно менше треба доказової бази”, — сказав аналітик Євген Ярошенко.

У правозахисній організації нагадують, що 1 червня 2023 незаконний “Кіровський районний суд” в Криму засудив жителя півострова до двох років позбавлення волі. Чоловіка звинуватили у нібито участі в батальйоні імені Номана Челебіджіхана.

За даними окупаційних правоохоронних органів, він нібито доєднався до батальйону у 2016 році та був відповідальним за забезпечення його діяльності. Ім’я та прізвище засудженого не розголошують.

24 квітня 2023 року так званий “Київський районний суд Сімферополя” засудив також іншого жителя Криму до 4 років позбавлення волі у “справі батальйону імені Номана Челебіджіхана”. Відповідно до наявної інформації окупаційних правоохоронних органів, обвинувачений нібито також доєднався до лав батальйону у 2016 році.

2 березня 2023 року підконтрольний Москві незаконний “Джанкойський районний суд” засудив до 5 років за ґратами громадянина України. Згідно з даними з відкритих джерел, йдеться про Ігоря Халілова, якого в липні 2022 року затримали в Генічеську та незаконно вивезли до Криму.

Наразі понад 40 громадян України є фігурантами кримінальних справ про нібито участь в батальйоні ім.Номана Челебіджихана, які фальсифікують російські силовики. З них більше 30 осіб вже отримали реальні строки позбавлення волі.

Нагадаємо:

  • Наприкінці травня Федеральна служба безпеки РФ затримала у Криму двох братів, мешканців Роздольненського району, за підозрою в “участі у кримськотатарському батальйоні імені Номана Челебіджіхана”.
  • Напередодні ФСБ заявила про затримання трьох громадян України на території тимчасово окупованої Херсонської області за підозрою в участі у кримськотатарському батальйоні ім. Номана Челебіджіхана.
  • У травні 2023 року незаконно створений росіянами “суд” у Криму оголосив вирок 36-річному громадянину України у справі про нібито “участь у батальйоні імені Номана Челебіджіхана”. Чоловіка незаконно засуджено до 5 років позбавлення волі.

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter