Україна 2 роки платила заробітну плату колишньому судді, який втік до Росії

Колишньому судді з Луганщини Віталію Снегірьову повідомлено про підозру  у шахрайському заволодінні коштами в особливо великих розмірах.  Понад два роки тому він втік до Росії, де отримав російське громадянство, але не повідомив про це і продовжував отримувати заробітнку плату українського судді. 

Повідомлення про підозру опубліковано на сайті Офісу генерального прокурора.

Снегірьов був суддею Брянківського міського суду Луганськоі області.

У 2016 році через окупацію Брянківського району Снегірьова тимчасово прикріпили до Рубіжанського міського суду Луганської області, згодом указом президента його було відряджено на роботу на посаду судді Новозаводського районного суду Чернігова. Втім туди Снегірьов не прибув.

У 2020 році Віталій Снегірьов виїхав до Російської Федерації. У відділі з питань міграції відділу МВС Росії по Абинському району особисто подав документи для отримання громадянства РФ. Уже 14.07.2020 йому було видано паспорт громадянина РФ.

Після цього Снегірьов умисно не поінформував Державну судову адміністрацію України (далі – ДСА) та її територіальне управління в Луганській області (далі – ТУ ДСА в Луганській області) як про набуття ним громадянства іноземної держави – РФ, так і про необхідність припинення виплат йому грошових коштів як суддівської винагороди. Як наслідок, Снегірьов продовжував отримувати зарплатню наступні 2 роки і 2 місяці. Загалом він незаконно отримав 1 мільйон 894 тисяч гривень.

Віталію Снегірьову заочно повідомили про підозру у шахрайському заволодінні коштами в особливо великих розмірах. Санкція статті передбачає до 12 років позбавлення волі з конфіскацією майна. 

Нагадаємо, 30 грудня 2013 року Вища рада юстиції мав прийняти рішення щодо звільнення судді Віталія Снегірьова через здійсненні грубі порушення норм процесуального права та численні факти хибного застосування норм матеріального права, які не сумісні з суддівською посадою. Однак через відсутність кворуму на засіданні ВРЮ так і не змогла цього зробити.

Після цього Снегірьов намагався потрапти до складу нового Верховного суду, однак, був не допущений до конкурсу по результатам спеціальної перевірки ВККС. Причиною відмови стало порушення суддею правил військового обліку. Не погодившись з таким висновком Вищої кваліфікаційної комісії, суддя Снегірьов подав до суду на ВККС з вимогою заборонити Вищій кваліфікаційній комісії проводити конкурс до Верховного суду.

У березні 2017 році Віталій Снегірьов подавався на конкурс до Вищої ради правосуддя.