ЄС ввів санкції щодо дев’яти росіян через вирок журналісту Кара-Мурзі

Рада Євросоюзу ввела санкції щодо дев’яти громадян Росії у зв’язку із вироком політику та журналісту Володимиру Кара-Мурзе, засудженому на 25 років позбавлення волі.

Рішення про це опубліковано в офіційному журналі ЄС.

До списку санкцій потрапив заступник міністра юстиції Росії Олег Свириденко, який відповідальний за виконання законодавства про «іноземних агентів», повідомив голова європейської дипломатії Жозеп Боррель.

До списку також потрапили судді та інші представники судової системи, а також начальник слідчого ізолятора, «відповідальний за принизливе звернення, яке спричинило значне погіршення здоров’я Кара-Мурзи», йдеться у повідомленні влади ЄС.

Євросоюз закликав Росію негайно і без умов звільнити Володимира Кара-Мурзу та «всіх тих, хто перебуває в ув’язненні за політично вмотивованими звинуваченнями».

Нагадаємо, Мосміськсуд у квітні засудив Володимира Кара-Мурзу до 25 років позбавлення волі в колонії суворого режиму. Суд визнав його винним за статтями про поширення «фейків» про російську армію, про провадження діяльності «небажаної» організації та про «державну зраду». Кара-Мурза не визнав провини. У спеціальному листі він подякував тим, хто підтримував його під час процесу.