Росія понад 4 місяці утримує в заручниках кримську татарку Леніє Умерову — правозахисники

Понад 4 місяці РФ утримує в заручниках громадянку України, кримську татарку Леніє Умерову, якої 4 грудня 2022 року необхідно було їхати з Києва до окупованого Криму через погіршення стану її батька, який страждає від онкологічного захворювання.

Про це повідомляє Кримська правозахисна група.

25-ричну Леніє Умерову російські силовики затримали після перетину грузино-російського кордону нібито за порушення правил режимної зони. До 16 березня Леніє утримували в Центрі тимчасового утримання іноземних громадян біля Владикавказу. Пригородний райсуд визнав дівчину винною у «порушенні режиму державного кордону» (ч.1 ст. 18 КоАП РФ) та оштрафував її на 2 тисячі рублів.

«Вночі 16 березня Леніє Умерову випустили з центру утримання іноземних громадян. Однак, як пізніше розповіла дівчина, біля воріт на неї чекала машина з 4 чоловіками. Вони схопили її, одягли на голову пакет, привезли до незнайомого району Владикавказу та залишили там. Майже одразу її затримав патруль поліції. За питання про причини затримання на дівчину склали протокол про непокору працівникам поліції. Ленінський райсуд призначив їй адміністративне покарання – 15 діб арешту.

Поки Умерова перебувала в ІТТ, на неї знову склали аналогічний протокол: нібито дівчина відмовилася віддавати свій телефон поліцейським. 27 березня той самий суд знову призначив їй 15 діб арешту. Леніє перевозять до ІТТ міста Беслан», – повідомили правозахисники.

9 квітня на дівчину знову складають протокол за непокору поліцейським. 11 квітня Советський суд Владикавказу знову призначив 15 діб арешту.

«Дівчину просто утримують під виглядом цих адміністративних арештів. Це грубі порушення, які очевидно мають характер політично вмотивованого переслідування та фальсифікації адміністративних справ. Побоююся, що за допомогою цих адміністративних арештів дівчину за фактом тримають у неволі з метою фабрикації кримінальної справи», – заявила голова правління КПГ Ольга Скрипник.

«Єдиний «злочин», який вона скоїла – не отримала російський паспорт, будучи уродженкою Криму. Порушуючи норми міжнародного права, країна-терорист утримує у заручниках невинну людину, 25-річну дівчину – громадянку України. Я закликаю всіх небайдужих громадських активістів, правозахисні організації, органи державної влади сприяти у звільненні Леніє з полону», – звернувся до громадськості її брат Азіз Умеров.

Нагадаємо:

  • ЦЖР публікував цикл матеріалів «Як ФСБ ліпить терористів зі звичайних людей». Це цивільні мешканці Мелітополя, Запоріжжя, Херсона і Генічеська, яких утримують у СІЗО Сімферополя і в Лефортово у Москві. Їх викрали на окупованих територіях півдня, жорстоко катували, добиваючись зізнання у підготовці або й здійсненні терористичного акту, а потім передали слідчим ФСБ у Криму та Росії, які й запустили цілий конвеєр фальсифікованих справ про міжнародний тероризм.
  • Про СІЗО №2 Сімферополя, таємну тюрму ФСБ, дивиться у програмі «Питання національної безпеки» з Валентиною Самар «Таємні тюрми ФСБ в Криму і на півдні».