Київський суд розгляне справу кримського генерала-перебіжчика з УДО

5 лютого Дарницький суд Києва розгляне справу екс-заступника начальника Управління державної охорони Станіслава Шапортова, який після окупації Криму був призначений «заступником голови адміністрації Ялти». Про це повідомляє Бюро судової інформації.

Шапоротов обвинувачується у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст.111 КК України (державна зрада).

Як повідомляє Бюро судової інформації, справу буде розглядати колегія суддів (Коляденко П.Л., Щасна Т.В., Домарєв О.В).

Військова прокуратура повідомляла, що Шапортов у березні 2014 року “зустрічався з військовослужбовцями Департаменту охорони в Криму Управління державної охорони України, підбурював підлеглий особовий склад не визнавати органи державної влади України, не виконувати накази керівництва, а також не вживати заходів щодо протидії агресії та військовій окупації півострова”.

Нагадаємо, посада заступника начальника Управління держохорони України – директора департаменту Управління в АР Крим генерал-майор Станіслав Шапортов займав з 2010 року і до окупації Криму, після чого перейшов на службу в ЗС Росії. З посади в УДО він був звільнений цілком офіційно – 4 квітня 2014 року в.о. президента України Олександр Турчинов підписав відповідний указ № 379/2014.

  • З серпня 2016 року Станіслав Шапортов виконував обов’язки заступника «голови адміністрації» Ялти, займався питаннями протидії тероризму і забезпечення антитерористичної захищеності населення.
  • 25.06.2017 Подільським райсудом Києва надано дозвіл в порядку ст.297-4 КПК України на здійснення спеціального досудового розслідування стосовно Шапортова у зв’язку з переховуванням з метою ухилення від кримінальної відповідальності.
  • 5 квітня 2018 року Печерський райсуд Києва заарештував квартиру в Ялті, що належить Шапортову, яку він отримав в лютому 2012 року від управління державної охорони України.
  • 7 липня 2018 року військова прокуратура Центрального регіону скерувала до суду обвинувальний акт щодо Шапортова.