ПриватБанк у судах про повернення депозитів кримчанам змінив стратегію: заявляє, що не має боргу

Після окупації Криму вкладники ПриватБанку не можуть повернути свої депозити. Гроші банк повертає тільки через суд. Але якщо раніше представники банку в судах заявляли, що не визнають депозити, бо не мають доступу до оригінальних договорів, то тепер позиція змінилася — борги начебто має повертати зовсім інша компанія. «Фінілон», про яку ЦЖР розповідав у серії розслідувань.

Про це повідомляє кореспондент Бюро судової інформації.

У кількох судових процесах по поверненню депозитів кримським вкладникам ПриватБанку представники банку заявили про те, що не мають боргу перед людьми. Таку заяву підтверджують договором про відступлення боргу фінансовій компанії «Фінілон», який був укладений у листопаді 2014 року.

Про це в коментарі кореспонденту БСІ повідомила адвокат Ксенія Тарасова, яка представляє інтереси кримської вкладниці у Печерському районному суді Києва.

Адвокат Ксенія Тарасова

За її словами, представники ПриватБанку із початку 2020 року використовують нову стратегії для відмови позивачам, що суперечить попередній позиції. Тоді банк заявляв, що не має оригінальних документів, які підтверджують наявність кримського депозиту.

«ПриватБанк заявляє, що не має боргу, оскільки він переданий компанії «Фінілон» на підставі договору відступлення боргу. Це позиція ПриватБанку. Їм вигідно зараз борги, яких багато по кримським вкладам, перекинути на «Фінілон» та не понести ніякої відповідальності за це», — говорить Ксенія Тарасова.

Адвокат зазначає, договір, укладений ПриватБанком та ФК «Фінілон», містить велику кількість порушень. У ньому не розписано конкретно по кожному вкладнику, по яких договорах було відступлення боргу.

Наразі банк викликав у судове засідання представника компанії «Фінілон» як третю сторону, що не заявляє самостійних вимог. Однак юристи фінансової компанії не з’явилися, через що суд відклав розгляд справи.

Представниця «Приватбанку» відмовилася відповісти на питання кореспондента Бюро судової інформації.

Будівля у Києві на Грушевського, де зареєстрований ПриватБанк. Фото: investigator.org.ua

Ксенія Тарасова розповідає, що це не єдиний процес, де банк заявив про відступлення боргу.

«Із січня по іншій справі, яку розглядає інший суд, була заявлена аналогічна позиція зі сторони банку. З такими ж самими вимогами та доказами. При тому, що до цього вони подавали вже свою позицію запереченнями, де посилалися на зовсім інші обставини — причину, яка не дозволяє їм виплатити борг — відсутність оригінальних документів. Зараз же з’явився договір відступлення боргу», — говорить Тарасова.

Нагадаємо,

  • У листопаді 2014 року КБ ПриватБанк підписав договір з ТОВ «Фінансова компанія «Фінілон» на переведення боргу — своїх зобов’язань із виплати коштів, що знаходились на рахунках кримських вкладників Приватбанку, без їхньої згоди. Як виявив Центр журналістських розслідувань, фінансова компанія афілійована з колишнім керівництвом «Привату» — олігархами Ігорем Коломойським та Геннадієм Боголюбовим.
  • ПриватБанк визнав, що до націоналізації перерахував понад 15 мільярдів гривень афілійованій фінансовій компанії «Фінілон». Але «Фінілон» зобов’язання за договором не виконав.
  • Прокуратура АР Крим внесла до Єдиного реєстру досудових розслідувань відомості за заявою ГО «Рада з питань захисту прав споживачів фінансових послуг» про протизаконну передачу коштів кримських вкладників ПриватБанку.
  • У грудні 2017 року Нацкомфінпослуг виключила ФК «Фінілон» із Державного реєстру фінансових установ та анулювала свідоцтво про її реєстрацію як фінансової установи.