Бігус — Гладковському: «Зустрінемось в апеляції!» і виклав посилання на новий дамп переписки «хлопчиків» щодо оборудок в «Укроборонпромі»

Денис Бігус, знімок екрану програми "Наші гроші"

Суддя Подільського районного суду Києва Володимир Гребенюк задовольнив позов Ігоря Гладковського до проєкту журналістських розслідувань Bihus.Info, ведучого Дениса Бігуса та авторки розслідування Лесі Іванової щодо визнання недостовірним усього сюжету про розкрадання в оборонному комплексі. Журналісти-розслідувачі готуються до апеляції. Денис Бігус поширив посилання на ресурс із дампом переписки Ігоря Гладковського з партнерами і посадовцями Укроборонпрому.

Про це повідомляє Бюро судової інформації з посиланням на резолютивну частину рішення Подільського районного суду Києва від 3 липня 2020 року. Повний текст рішення буде оголошено 10 липня.

Суддя Володимир Гребенюк зобов’язав Bihus.Info після набрання рішення законної сили спростувати усю інформацію з опублікованого журналістами розслідування, яке стосувалося причетності Ігоря Гладковського, сина колишнього заступника секретаря Ради національної безпеки і оборони Олега Гладковського, і самого його до схем із розкрадання в оборонному комплексі України.

У опублікованому в Єдиному державному реєстрі судових рішень документі не вказано, які саме твердження журналістів суддя визнав недостовірними. Денис Бігус у своєму зверненні на його сторінці у facebook каже, що Гладковський вимагав спростувати весь сюжет, що і зробив суддя.

«Суд першої інстанції виніс рішення на користь Ігоря Гладковського за його абсолютно нахабним позовом. Гладковський вимагав спростувати весь ефір, все, що в ньому сказано, включно з тим, що мене звуть Денис Бігус. Незважаючи на абсурдність, суд цей позов задовольнив», — говорить журналіст. «Я вітаю вас, Ігоре, з перемогою в першій інстанції. Ми всі знаємо, що Подільський суд не найдорожчий суд. Зустрінемось в апеляції».

Адвокат Бігуса Олександр Бурмагін у коментарі «Детектору медіа» теж сказав, що суд фактично визнав недостовірним увесь сюжет. За його словами, суд не вказав, яку інформацію визнав недостовірною. «Ця резолютивна частина суперечить роз’ясненням Верховного Суду України, здоровому глузду й матеріальному праву», — додав пан Бурмагін.

Також Бігус поширив посилання на сайт gladtosee.com, на якому невідомими особами викладений дамп з перепискою у месенджері фігурантів розслідування щодо бізнес-оборудок в оборонному комплексі України.

Адвокат Ігоря Гладковського Руслан Волинець на своїй facebook-сторінці оприлюднив текст резолютивної частини рішення.

«Інформація, яка містилась в зазначеній програмі, набула широкого резонансу в суспільстві, викликала появу багатьох публікацій і телепрограм негативного характеру, в яких, фактично безпідставно, звинувачували Олега Гладковського у вчиненні таких дій», — написав адвокат. «Наслідком поширення зазначеної інформації, фактично стало формування негативного іміджу Олега Гладковського в українському суспільстві та звинувачення його у вчиненні дій, яких він не вчиняв і не мав намірів вчиняти. Також, дана інформація, фактично була підставою для відкриття інших кримінальних проваджень, в яких Олег Гладковський вимушений займатись її спростуванням та доводити свою невинуватість».

Нагадаємо:

  • Команда журналістських розслідувань Bihus.Info опублікувала матеріал Лесі Іванової про масштабні розкрадання в «Укроборонопромі», до якого причетні посадові особи, наближені до президента Петра Порошенка. Зокрема син першого заступника секретаря РНБО Олега Гладковського Ігор, його друг і безнес-партнер Віталій Жуков, а також Андрій Рогоза з 2016 року продавали українським оборонним підприємствам запчастини для військової техніки з націнкою до 300 %.
  • 4 березня президент Порошенко звільнив Олега Гладковського з посади першого заступника секретаря РНБО України, а також посади голови Міжвідомчої комісії з політики військово-технічного співробітництва та експортного контролю.
  • У третій частині журналістського розслідування BIHUS.info Леся Іванова оприлюднила інформацію, як керівник держконцерну «Укроборонпром» Павло Букін санкціонував купівлю російських комплектуючих для ремонту двох казахських літаків Ан-26 з багаторазовою націнкою у компанії, підконтрольній синові колишнього першого заступника секретаря РНБО Олега Гладковського Ігоря і його бізнес-партнерів. При цьому Букін отримав в якості «відкату» за цю угоду 10 тисяч дол., а Олег Гладковский — 30 тисяч дол.