Подільський суд Києва розглядає провадження щодо держзради кримської «судді» Надії Двірник

Так званий "Ялтинський міський суд". Фото: ялтаинформ.рф

Колишня суддя Апеляційного суду Криму тепер є обвинуваченою у державній зраді. Кримінальне провадження розглядається заочно.

Про це повідомляє Бюро судової інформації з посиланням на ухвалу Подільського районного суду Києва від 16 листопада.

Підготовче засідання було призначене на 17 листопада 2020 року. Згідно з графіком, наступне відбудеться 2 лютого 2021 року.

Надія Двірник є однією з десяти так званих «суддів у справі 26 лютого». Підконтрольна Росії кримська місцева влада переслідувала учасників проукраїнського мітингу, який відбувався під стінами кримського парламенту 26 лютого 2014 року: заступника голови Меджлісу кримськотатарського народу Ахтема Чийгоза та активістів Алі Асанова та Мустафу Дегерменджі.

Ахтем Чийгоз провів у сімферопольському СІЗО більше ніж два роки та був засуджений на вісім років позбавлення волі за «організацію масових заворушень» і «псування майна кримського парламенту». Решта фігурантів були під домашнім арештом та отримали умовні терміни ув’язнення.

Надія Двірник є обвинуваченою у державній зраді. До 2014 року вона працювала в Апеляційному суді Криму. Потім перейшла на службу Росії і стала «суддею» незаконно створеному «Центральному райсуді Сімферополя«У 2016 році перейшла на роботу в «Ялтинський міський суд».