Білоруські ЗМІ показали затриманого у Мінську журналіста Протасевича

Роман Протасевич

На державному телебаченні Білорусі показали відеозапис, на якому затриманий у Мінську опозиціонер Роман Протасевич говорить, що правоохоронці до нього ставляться добре, а він сам дає свідчення щодо організації масових заворушень у столиці. На відео Протасевич виглядає так, ніби його змусили говорити ці слова.

Нагадаємо:

  • 23 травня екстрене приземлення нібито через повідомлення про замінування зробив літак Ryanair, що летів з Афін до Вільнюса. В аеропорту Мінська провели перевірку, вибухових пристроїв не виявили. Слідком Білорусі повідомив про порушення кримінальної справи у зв’язку з неправдивим замінуванням. Під час повторного контролю пасажирів затримали білоруського опозиційного блогера, одного із засновників Telegram-каналу NЕХТА Романа Протасевича. Влада Білорусі інкримінує йому низку кримінальних статей. Telegram-канал «Пул Первого», що інформує про діяльність Олександра Лукашенка, який вважає себе президентом Білорусі, повідомив, що за дорученням Лукашенка в небо підняли винищувач і він буде супроводжувати пасажирський літак «до кордону з Литвою».
  • Глава МЗС Литви Габріелюс Ландсбергіс повідомляв у Twitter, що загалом на борту перебував 171 пасажир із 18 країн. Пояснити приземлення рейсу в Мінську, випустити всіх пасажирів або провести розслідування інциденту вимагали в низці країн, зокрема в Литві, Польщі, Австрії та Німеччині. Радник білоруської опозиціонерки Світлани Тихановської Франтішек Вячорка розповів у ефірі телеканала «Україна 24», що з Білорусі не вилетіло двоє пасажирів рейсу Ryanair – Протасевич і його дівчина.
  • NЕХТА – найвідоміший білоруський опозиційний ресурс, який здобув масову популярність на тлі протестів проти підсумків президентських виборів 2020 року, його заснував журналіст Степан Путило. Офіс каналу розташований у Польщі. У NЕХТА є два основні канали в Telegram: на NЕХТА Live підписано 1,9 млн осіб, на NЕХТА – 902 тис. Також є сатиричний канал LUXTA, на який підписано майже 200 тис. осіб. Telegram-канали NЕХТА і NЕХТА Live визнали екстремістськими в Білорусі. Білоруська влада вимагала від Польщі видати Протасевича і Путила «з урахуванням особливої суспільної небезпеки їхньої злочинної діяльності».