Броварський суд закрив справу про підпал авто члена команди програми «Схеми»

Суддя Броварського міськрайонного суду Київської області Тетяна Василенко закрила кримінальне провадження щодо Кирила Баріхашвілі, який є обвинуваченим у підпалі авто водія програми журналістських розслідувань «Схеми: корупція в деталях» Бориса Мазура.

Про це інформує Радіо Свобода.

Під час засідання 11 червня 2021 року суддя Тетяна Василенко задовольнила клопотання адвокатів Кирила Баріхашвілі про закриття кримінального провадження через порушення термінів продовження досудового розслідування. Прокуратура із цим не погоджується і планує оскаржити рішення в апеляційній інстанції.

Адвокати обвинуваченого під час судового засідання заявили, що слідство не дотрималося строків продовження досудового розслідування у справі. Захист наголосив, що підозра Баріхашвілі була складена 26 серпня, а отже термін досудового розслідування сплив 26 жовтня 2020 року. Прокуратура ж склала постанову про продовження термінів розслідування 27 жовтня 2020 року, чим, на думку адвокатів, порушила чинне законодавство.

«Кримінальне провадження закривається після того, як закінчується термін досудового розслідування. Я вважаю, що воно провадження підлягає закриттю. […] Особливу увагу хочу звернути на те, що строк досудового розслідування, який закінчився, поновленню не підлягає», — зазначив у суді адвокат обвинуваченого Юрій Сабарін.

Позиція прокурорів полягала в тому, що терміни досудового розслідування рахуються з моменту вручення підозри, і оскільки підозру Кирилу Баріхашвілі вручили 27 серпня, то вказаного адвокатами порушення не було. Крім того, прокуратура вважає, що у захисту було достатньо часу під час проведення розслідування та ознайомлення з матеріалами справи, щоб висловити свою позицію, а не подавати клопотання про закриття через порушення строків досудового розслідування вже на етапі судових засідань.

Після отримання повного тексту ухвали суду прокурори окружної прокуратури збираються подати апеляційну скаргу. Наразі захист водія «Схем» Бориса Мазура також планує звернутися до апеляційної інстанції.

«Ми будемо оскаржувати вказану ухвалу в апеляційній інстанції, та сподіваємося, що апеляція підійде до розгляду питання без формальних підстав. Ми сподіваємося, що суд винесе справедливе і законне рішення», — сказала адвокатка Оксана Максименюк.

Також адвокатка нагадала, що наразі до суду передали матеріали справи, які стосуються лише одного із виконавців підпалу.

«Організатор та замовник досі не встановлені. Встановили лише трьох фактичних виконавців, двоє з них досі у розшуку, затримали лише одного з них — Кирила Баріхашвілі, і до цього часу він не дав свідчень, які б дали можливість встановити замовників. За нашою інформацією, у слідства і досі немає версій та думок, хто міг бути замовником або хоча б організатором підпалу. Тому хоч розслідування щодо одного виконавця завершене і передане до суду, але за десять місяців слідству не вдалось поки повністю розкрити цей злочин», — відзначила Оксана Максименюк.

Нагадаємо:

  • 27 квітня Офіс генерального прокурора повідомив, що Броварська окружна прокуратура направила до суду обвинувальний акт стосовно Кирила Баріхашвілі у кримінальній справі про підпал автомобіля знімальної групи «Схем». Провадження розслідувалося за фактами умисного знищення чужого майна шляхом підпалу, вчиненого за попередньою змовою групою осіб та впливу на журналіста з метою перешкоджання виконанню ним професійних обов’язків.
  • За даними прокуратури, матеріали стосовно інших осіб, причетних до скоєння злочину, виділені в окреме провадження.
  • Уночі 17 серпня 2020 року в Броварах на Київщині невідомі підпалили автомобіль програми журналістських розслідувань «Схеми», який належить водієві програми — учаснику знімальної групи Борису Мазуру.