Міжнародний суд ООН встановив строки розгляду справи щодо “геноциду”

Міжнародний суд ООН визначив терміни розгляду позову України проти РФ за її звинувачення у “геноциді”, що Кремль використав як обгрунтування для своєї “спецоперації”. 

Про це повідомила директорка департаменту міжнародного права МЗС України Оксана Золотарьова.

“Керуючись усталеною практикою, Суд встановив, що Україна має подати свій меморандум у строк до 23 вересня 2022 року, а Росія відповідь на нього до 23 березня 2023 року. Проте, ці строки не є остаточними і в Росії є право подати свої заперечення щодо наявності юрисдикції протягом 3 місяців з дня подачі України”, – повідомив Кориневич.

Золотарова наголосила, що справа впевнено рухається далі, а міжнародне право є ефективним механізмом для захисту порушених прав України.

“Наказ Міжнародного Суду ООН від 16 березня 2022 є чинним, і Росія має його виконати!”, – дописала директорка департаменту міжнародного права МЗС України.

Нагадаємо, Міжнародний суд ООН за позовом України проти Росії у спорі щодо Конвенції про запобігання злочину геноциду наказав РФ негайно припинити війну на території України. До винесення остаточного рішення Міжнародного суду ООН Росія має «припинити військові дії, які розпочалися 24 лютого 2022 року на території України». Також РФ має забезпечити, що будь-які військові чи регулярні збройні підрозділи, а також інші організації чи особи, які контролюються РФ, не вживатимуть кроків щодо продовження військової операції.

***

О 4 годині ранку 24 лютого 2022 року  президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу – захопити Київ за два-три дні  провалився.

Російські окупанти вчиняють сотні воєнних злочинів та злочинів проти людяності на території України. Це убивство цивільного населення, обстріли житлових кварталів та об’єктів невійськової інфраструктури, віроломство, мародерство, які є порушеннями Міжнародного гуманітарного права і Римського статуту Міжнародного кримінального суду.