В Україні створено спеціальний табір для утримання військовополонених рф

В одній з західних областей України створено спеціальний табір для утримання російських військовополонений згідно до Женевської конвенції. У таборі утримуються російські військові, яких Україна не планує міняти найближчим часом. 

Про це в ефірі інформаційного телемарафону розповів міністр юстиції Денис Малюська.

“Ми створили спеціальний табір для військовополонених на Заході України, де утримуються ті військовополонені, щодо яких немає близьких очікувань стосовно обміну. Що стосується військовополонених, яких щойно захопили, або тих, які плануються для обміну, вони розкидані по установах Міністерства юстиції практично по всій території України. Утримуються на належному рівні в тому сенсі, що нічого зайвого ми їм не даємо, але відповідно до стандартів, установлених міжнародними договорами, ми їх забезпечуємо. Це рівень трішки ліпший, ніж утримання ув’язненого або засудженого. Трішки краще харчування, трішки кращі засоби гігієни, повний доступ Червоного Хреста”, – сказав Малюська.

За словами міністра, росіяни утримують українських військовополонених у різних умовах – це може бути нейтральне ставлення в слідчих ізоляторах, є випадки катувань та неналежного ставлення.

За даними Мін’юсту, щомісяця на утримання одного військовополоненого потрібно щонайменше 3 тисячі гривень. Ці кошти йдуть на харчування, одяг, засоби гігієни та комунальні платежі. За словами заступниці міністра юстиції Олени Висоцької, такі витрати виправдані, адже умови утримання військовополонених мають відповідати Женевській конвенції, а живі та здорові російські полонені – необхідний обмінний фонд для повернення додому полонених українців з Росії та тимчасово підконтрольних їй територій.

О 4 годині ранку 24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках:

YouTubeFacebook, TelegramTwitter