Обвинувальний акт проти керівника «самооборони Криму» Армена Мартояна (Самвела) передано до суду

лава «Союзу добровольців Криму» Армен Мартоян у Нагорному Карабаху, 27.10.2020 Фото: iravunk.com

Прокуратура АРК та м. Севастополя скерувала до суду обвинувальний акт стосовно громадянина України, керівника 4 роти незаконного збройного формування «Самооборона Криму», який обвинувачується у вчиненні ряду тяжких злочинів під час окупації півострова рф у 2014 році. За інформацією Центру журналістських розслідувань, це Армен Мартоян (Самвел).

«За даними слідства, обвинувачений причетний до ряду викрадень та катувань громадян України. Так, 11 березня 2014 року «самооборонівець» незаконно затримав та спричинив тілесні ушкодження активістам «Євромайдан Крим», а також групі журналістів, які об’єктивно висвітлювали події окупації Криму. Надалі, у березні 2014 року, «командир роти» разом з підлеглими вчинив хуліганські дії із застосуванням фізичної сили відносно тодішнього депутата Одеської облради, а нині народного депутата України», – йдеться в повідомленні.

Дії обвинуваченого кваліфіковано за ч. 1 ст. 438 (порушення законів та звичаїв війни), ч. 4 ст. 260 (участь у складі незаконних збройних формувань) ч.1 ст.111 (державна зрада), ч. 2 ст. 110 (посягання на територіальну цілісність та недоторканість України), та ч. 2 ст. 296 (хуліганство) КК України.

У вересні 2019 року в ході «виборів», які росія незаконно організувала в окупованому Криму, Армен Мартоян був обраний депутатом «Госсовета Крыма» від партії «Єдина Росія». Він є радником апарату при керівництві апарату управління підприємства «Чорноморнафтогаз», створеного на базі ДАТ «Чорноморнафтогаз», вкраденого у України в ході окупації Криму росією.

У 2020 році генеральна прокуратура Азербаджана порушила кримінальну справу стосовно командира роти так званої «самооборони Криму», а нині депутата «Госсовєта Криму» Армена Мартояна (Самвела), який очолював групу «Союз добровольців Криму», що воювала проти Азербайджану на території Нагірного Карабаху. У 2017 році українські правоохоронці оголосили Мартояна в міжнародний розшук, він підозрюється в скоєнні шести злочинів, в тому числі у викраденні і тортурах громадян України, створенні і керівництві незаконним військовим формуванням на території окупованого Криму.

Нагадаємо:

  • 9 березня 2014 року члени «самооборони Криму» викрали лідерів протестного руху «Євромайдан-Крим» Андрія Щекуна і Анатолія Ковальського. Вони провели 11 днів у полоні, де, за їхніми словами, піддавалися тортурам.
  • У жовтні 2017 року підозрюваний у нанесенні тілесних ушкоджень та викрадення громадян України керівник роти «самооборони Криму» Армен Мартоян був оголошений в міжнародний розшук.
  • В червні 2018 року Управління Нацполіціі АРК і Севастополя повідомило про підозру Армену Мартояну («Самвел») у викраденні активістів Євромайдану Андрія Щекуна і Анатолія Ковальського. Раніше Мартояну повідомили про підозру: в заподіянні тілесних ушкоджень нардепу Олексію Гончаренко (ч.4. Ст. 296 Кримінального кодексу України); у викраденні і тортурах київського підприємця Геннадія Балашова (ч.2. ст.146 Кримінального кодексу України); у викраденні журналіста Османа Пашаєва (ч. 2. ст.146 Кримінального кодексу України); в створенні і керівництві незаконним збройним формуванням «Самооборона Криму» (ч.5.ст.260 Кримінального кодексу України).