Окупанти в Криму масово мобілізують кримських татар

У тимчасово окупованому Криму російські силовики влаштували рейди та масово роздають повістки кримським татарам, ігноруючи скарги на здоров’я. Видали вже понад тисячу повісток.

Про це повідомила постійний представник президента України в Криму Таміла Ташева.

«Вчора та сьогодні по всіх населенних пунктах, де компактно проживають кримські татари йдуть рейди – по школах, ринках, «Кримопт» (більшість кримських татар працюють), в місцях скупчення людей – і роздають повістки, часто загружають у машини і відвозять людей у воєнкоми. Вік – 18-50 років, за словами наших джерел, не дивляться ні на захворювання, про які їм говорять схоплені чоловіки, з коментарем – «зараз підходять усі», – повідомила Ташева.

За її словами, це показова акція покарання кримських татар збоку окупаційних адміністрацій та кремля, які не підтримували окупантів всі ці роки, і зараз активно підтримували дії ЗСУ і виступаючи проти війни.

«Наприклад у смт Зуя, роздали повістки біля 100 чоловікам, кримським татарам. Зайшли у зуйську школу, і роздали повістки вчителям чоловічої статі. Активно роздають повістки у селищах Азовське та Майське, Доброе та по всій «долині», де проживає велика кількість кримськотатарського населення, с. Урожайне, Строганівка та інші. За словами наших джерел, це не менше 1000 повісток по всьому Криму».

«Що це означає для кримських татар – це катастрофа. Кілька тисяч кримськотатарських чоловіків, які можуть бути вбитими або покаліченими на війні, для малочисельного кримськотарського народа точно вплине на кілька майбутніх поколінь кримських татар. Чоловіків у кримських татар (наслідки депортації) є менше», – додала вона.

Постійна представниця президента України в Криму заявила: те, що Росія робить – незаконно згідно Женевських конвенцій і Міжнародного гуманітарного права, не можна мобілізовувати чи відправляти на строкову службу громадян на окупованій території.

«Я вже не говорю про те, що воювати доведеться проти своїх людей – українців, кримських татар, які воюють у складі ЗСУ. Кримських татар хочуть знищити використовуючи для цього мобілізацію, і нам важливо говорити про це, про чергові злочини росії. І звісно використати і для пропаганди – буцім-то «бачте, ви говорите що кримські татари за Україну, а вони за росію воюють.

Окремо звертаюсь до моїх співвітчизніків – прошу вас утриматись від походу на публічні заходи, на п’ятничну молитву (хоч я і розумію всю важливість), бо окупанту не важливо де роздавати свої пісульки і де хапати людей і відправляти на війну», – заявила Ташева.

За інформацією представника президента, поки виїхати з Криму ще можна, але декого таки не пропускали на Керченському мосту.

Ташева додала, що разом з адвокатами і правозахисниками готується ряд поряд для громадян України в Криму.

Російське видання «Новая газета» повідомило, що у «сьомому пункті» указу Володимира Путіна про мобілізацію в РФ йдеться про те, що Міноборони країни дозволяє призвати на військову службу не 300 тисяч резервістів, а 1 млн.

Станом на 22 вересня майже 335 тисяч росіян підписали петицію проти часткової мобілізації, указ про яку підписав президент РФ Володимир Путін.

Через брак особового складу російської армії для війни проти України президент РФ Володимир Путін підписав указ про часткову мобілізацію в Росії. Заходи щодо реалізації указу розпочинаються з 21 вересня. Російський міністр оборони Сергій Шойгу повідомив, що в рамках часткової мобілізації призовуть 300 тисяч резервістів. За його словами, набір не буде здійснено у рамках разової акції. Мобілізація торкнеться 1,1% загального мобілізаційного ресурсу.

Як повідомлялося, 20 вересня Держдума РФ одноголосно ухвалила у другому та третьому читаннях законопроєкт, який вводить до Кримінального кодексу РФ такі поняття як «мобілізація», «військовий стан» та «воєнний час».

***

О 4 годині ранку 24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter