Росія утримує незаконно вивезени українських дітей у понад 70 таборах

Росія використовує понад 70 таборів для утримання незаконно вивезених з тимчасово окупованих територій України дітей.

Про це заявила радниця – уповноважена президента з прав дитини та дитячої реабілітації Дар’я Герасимчук у ефірі національного телемарафону з посиланням на дані Єльської лабораторії гуманітарних досліджень.

При цьому вона вказала, що Україна досі достеменно не знає куди ворог депортує маленьких українців. Попри визначення експертами понад 70 таборів, росіяни постійно переміщують дітей. «Вони роблять все для того, щоб ми їх не знайшли», – сказала Герасимчук.

За даними порталу «Діти війни», підтверджено викрадення загарбниками вже майже 19,4 тисячі українських дітей. За словами уповноваженої, цифра постійно уточнюється, відповідна інформація перевіряється.

«Не означає, що це остаточний список … Мова насправді йде про декілька сотень тисяч викрадених дітей, це 200-300 тисяч», – додала вона.

Герасимчук також прокоментувала депортацію в Росію українських дітей під приводом так званого лікування. Вона заявила, що за допомогою примусових «медоглядів» агресор відбирає найздоровіших для поповнення своєї нації – «у цих здорових дітей раптом з’являються після медоглядів дивні страшні діагнози, після яких їм пропонують лікування в РФ».

За словами уповноваженої, ворог прикривається благими намірами для вивезення неповнолітніх, але те, що вони переживають у своєрідному російському полоні, «насправді жахає».

«Їх намагаються зламати абсолютно. Їх усіляко принижують, а найголовніше … вони (росіяни – ред.) роблять усе для того, щоб дитина зненавиділа власних батьків – вони нав’язують дитині думку, що своїм батькам і рідним вона більше не потрібна», – розповіла Герасимчук.

Як повідомлялось, 17 березня 2023 року Палата досудового провадження ІІ Міжнародного кримінального суду видала ордери на арешт президента Росії Владіміра Путіна та уповноваженої президента РФ у справах дитини Марії Львової-Бєлової через незаконну депортацію українських дітей на територію Росії, яка триває від початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну.

Центр національного спротиву (ЦНС) склав інтерактивну мапу таборів на території Росії, у які окупанти незаконно вивозять та розселяють депортованих українських дітей.

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter