Незаконно засуджений перший заступник Меджлісу Наріман Джелял, хворіє на варікоз через жорстокі умови в кримському СІЗО

Наріман Джелялов, перший заступник голови Меджлісу в «Сімферопольському районному суді», 06.09.2021 Фото: facebook.com/crimeansolidarity

У незаконного засудженого в окупованому Криму першого заступника голови Меджлісу кримськотатарського народу, політв’язня Нарімана Джелялова з’явилася набряклість і варикозне розширення вен на обох ногах через жорсткі умови утримання в СІЗО №2 Сімферополя, куди його перевели 11 травня.

Про це повідомила у Facebook дружина активіста Левіза Джелялова.

Вона написала, що лише через місяць отримала відповідь на своє звернення до «УФСВП у Республіці Крим та м. Севастополі» для пояснення причин переведення Нарімана Джелялова до СІЗО №2.

«Як і очікувалося, відповідь була банальною відпискою, пов’язаною з дефіцитом місць у СІЗО-1, внаслідок чого і було створено СІЗО-2. Відповідно до відповіді, перевід Нарімана було здійснено з метою «створення належних умов утримання під вартою», – написала Джелялова.

Дружина політв’язня зазначила, що про переповненість СІЗО №1 вдвічі знають захисники та родичі в’язнів. Але поставила під сумнів, що «переведення Нарімана, Асана та Азіза (двоюрідні брати Ахтемови, які проходять по одній з Джеляловим справі про «диверсію на газопроводі» в селі Перевальне – ред.) у новий, але жорстокіший за своїм режимом ізолятор, навряд чи є результатом занепокоєння УФСВП про умови їх утримання». Оскільки, як зазначила Джелялова, її чоловік із моменту арешту утримувався в окремому спецблоці, де не було переліміту.

«У новому ізоляторі явно концентруються ув’язнені за політичними статтями (екстремізм, тероризм, диверсія, держзрада, участь у добробатах тощо) та з Херсонських та Запорізьких областей», – пише Джелялова.

Вона розповіла, що у СІЗО №2 зіткнулися з проблемою передачі продуктів харчування. За її словами, тут забороняється передавати ув’язненим олію, сир, молочну продукцію.

«Але найабсурднішою є заборона передачі питної води, що в літній період є незрозумілою. Крім цього, в камеру заборонили передавати кип’ятильник, щоб можна було прокип’ятити проточну воду. Усі ці обмеження суперечать правилам внутрішнього розпорядку слідчих ізоляторів кримінально-виконавчої системи, затверджені наказом Мін’юсту РФ від 04.07.2022 р.», – написала Джелялова.

СІЗО №2, відкритий окупантами у Сімферополі 25 жовтня 2022 року Фото: RFE/RL

Жорсткі умови утримання у новому СІЗО вже позначились на здоров’ї Нарімана Джелялова. Раніше у нього загострилося захворювання – міжхребцеві грижі. Зараз, як повідомила його дружина, у нього з’явилася набряклість ступнів та варикозне розширення вен на обох ногах.

«Це є наслідком того, що вже протягом 40 днів Наріман, як і інші ув’язнені з цього СІЗО, перебувають 16 годин на день на ногах (з 6 год. ранку до 22 год. вечора) без дозволу сісти або прилягти на ліжко», – розповіла дружина політв’язня.

Вона наголосила, що ця вимога співробітників СІЗО №2 порушує затверджені Мін’юстом РФ правила внутрішнього розпорядку слідчих ізоляторів, де перебування на спальному місці вдень на заправленому ліжку не забороняється.

«Подібний режим прирівнюється до тюремного режиму або ШІЗО, але, мабуть, для УФСВП такий режим СІЗО-2 є «належними умовами тримання під вартою», – написала Джелялова.

Вона також повідомила, що 19 липня 2023 р. о 10:00 відбудеться судове засідання щодо розгляду апеляційних скарг у третьому апеляційному суді загальної юрисдикції (м. Сочі) у справі Нарімана Джелялова, Асана та Азіза Ахтемових.

Про нове СІЗО №2 Сімферополя, яке повністю курується ФСБ і не залежить від УФСИН, ЦЖР розповідав у програмі «Питання національної безпеки» з Валентиною Самар «Таємні тюрми ФСБ в Криму і на півдні».

Як повідомлялось, 21 вересня так званий «Верховний суд» окупованого Криму засудив першого заступника голови Меджлісу кримськотатарського народу Нарімана Джелялова до 17 років позбавлення волі, двоюрідних братів Азіза та Асана Ахтемових – до 13 і 15 років за сфабрикованою ФСБ справою про «диверсыю на газопроводі» в селі Перевальне.

11 травня 2023 року Нарімана Джелялова перевели до слідчого ізолятора №2 Сімферополя, яке курує ФСБ.

Нагадаємо:

  • 3 вересня в селі Левадки Сімферопольського району співробітники ФСБ обшукали будинок і затримали Асана Ахтемова. 4 вересня співробітники ФСБ вранці провели в селі Первомайське Сімферопольського району обшук в будинку заступника голови Меджлісу кримськотатарського народу Нарімана Джелялова, після якого його затримали і відвезли в невідомому напрямку. До цього вночі окупанти обшукали будинок і затримали жителя цього села Азіза Ахтемова нібито через причетність до вибуху газопроводу в селі Перевальному 23 серпня.
  • 6 вересня 2021 року «Київський райсуд» Сімферополя заарештував Нарімана Джелялова. Також «Київський райсуд» обрав запобіжний захід у вигляді утримання під вартою до  для двоюрідних братів Азіза і Асана Ахтемових, підозрюваних в скоєнні «диверсії» (ч. 1 ст. 281 КК РФ).
  • 23 вересня слідство ФСБ пред’явило Джелялову нове обвинувачення. Тепер його обвинуватили в скоєнні диверсії в складі організованої групи з п. «А» ч. 2 ст. 281 КК РФ (покарання – від 12 до 20 років позбавлення волі). І по ч. 4 ст. 222.1 КК РФ – незаконне придбання, передача, зберігання, перевезення, пересилання чи носіння вибухових речовин або вибухових пристроїв в складі організованої групи (покарання – від 10 до 15 років позбавлення волі). У листопаді 2021 року Джелялова також обвинуватили в контрабанді вибухового пристрою за ч.3 ст.226.1 КК РФ (незаконний перетин через митний кордон Митного союзу в рамках ЄврАзЕС вибухового пристрою, вчиненого організованою групою).