СБУ повідомила про підозру російському командиру, який керує ракетними обстрілами по Україні

Служба безпеки України повідомила про підозру російському військовослужбовцю Ніколаю Варпаховичу. 

Про це повідомляє Бюро судової інформації з посиланням на текст підозри.

За матеріалами справи, Варпаховичу 53 роки і він командир 22-ої важкої бомбардувальної авіаційної дивізії дальньої авіації Військово-повітряних сил РФ (аеропорт Енгельс — місто Енгельс, Саратовська область РФ).

Військовим командуванням РФ на Варпаховича і 22-гу авіаційну дивізію покладено завдання із систематичних і масштабних ракетних ударів по цивільним обʼєктам на території України — житловим будинкам, підприємствам, торговим центрам і обʼєктам критичної інфраструктури.

Із 10 жовтня 2022 року по 10 лютого 2023 року підлеглі Варпаховича обстріляли 35 обʼєктів енергетичної інфраструктури і 5 цивільних будинків. 61 людина загинула і 143 були поранені.

Варпаховичу інкримінують порушення законів та звичаїв війни у поєднанні з умисним вбивством і за попередньою змовою групою осіб (ч.2 ст.28, ч. 2 ст. 438 КК), ведення агресивної війни за попередньою змовою групою осіб (ч.2 ст.28, ч.2 ст. 437 КК) і посягання на територіальну цілісність України, що призвело до загибелі людей та інших тяжких наслідків (ч.3 ст. 110 КК).

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter