У Києві суд виніс вирок адміністратору Telegram-каналу, який надавав рекомендації по уникненню мобілізації

Дарницький районний суд міста Києва оголосив вирок місцевому жителю, який адміністрував Telegram-канал з рекомендаціями, як уникнути мобілізації та розповсюджував інформацію з адресами, де представники військомату вручають повістки. Суд визнав чоловіка винним у перешкоджанні діяльності Збройних сил України.

Про це повідомляє Бюро судової інформації з посиланням на вирок суду.

За матеріалами справи, обвинувачений створив Telegram-канал в січні 2023 року. Там він почав поширювати інформацію про мобілізацію у Києві. Зокрема попереджав про адреси, за якими відбуваються мобілізаційні заходи, публікував фото документів, які вручаються, та відеозаписи, на яких зображені військовослужбовці територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки, чим надавав допомогу особам, які ухиляються від військового обліку або іншим чином порушують правила військового обліку, в уникненні отримання відповідних повісток. Про нові публікації на вказаному каналі автоматично повідомлялися 2600 його підписників (станом на кінець лютого 2023 року).

Слідство прийшло до висновку, що дії киянина призводили до розкриття форм та методів виконання мобілізаційного плану на території м Києва, зриву мобілізаційних заходів і підриву авторитету  ЗСУ в суспільстві.

Обвинувачений пішов на угоду зі слідством та визнав свою вину, сприяв розкриттю злочину.

Суд призначив йому 5 років позбавлення волі з випробувальним періодом 2 роки. Суд також покалав на киянина обов’язки: періодично зʼявлятися для реєстрації до уповноваженого органу з питань пробації, повідомляти про зміну місця проживання, роботи або навчання.

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter