Прокуратура скерувала до суду справу щодо ексначальника ГУ СБУ в АР Крим Олега Кулініча, якого обвинувачують у держзраді

Офіс Генерального прокурора скерував до суду обинувальний акт про державну зраду колишнього начальника Головного управління Служби безпеки України в АР Крим Олега Кулініча. 

Про це повідомляє пресслужба Офісу генерального прокурора.

Кулінічу інкриміновано участь у злочинній організації, державну зраду, самовільне залишення місця служби військовослужбовцем, заволодіння зброєю та бойовими припасами, незаконне зберігання вогнепальної зброї (ч. 3 ст. 255, ч. 1 ст. 111, ч. 5 ст. 407, ч. 4 ст. 410, ч. 1 ст. 263 КК України).

Читайте також: Агент Кулініч: розвал кримського управління СБУ та державна зрада

У ході розслідування працівники ДБР виявили нові факти та докази протиправної діяльності полковника СБУ та повідомили йому про підозру у вчиненні й інших кримінальних правопорушень, а саме:

  • у самовільному залишенні місця служби, вчиненому військовослужбовцем в умовах воєнного стану (ч. 5 ст. 407 КК України);
  • у заволодінні зброєю та бойовими припасами військовою службовою особою із зловживанням службовим становищем за попередньою змовою групою осіб в умовах воєнного стану (ч. 4 ст. 410 КК України);
  • у незаконному зберіганні вогнепальної зброї без передбаченого законом дозволу (ч. 1 ст. 263 КК України) та інші.

Встановлено, що Олег Кулініч був залучений представниками федеральної служби безпеки рф до негласної співпраці і отримав оперативний псевдонім «Котигорошко».

16 липня 2022 року ДБР та СБУ заявили про успішну проведено спеціальну операцію з викриття зрадника України — чинного співробітника Служби безпеки України, який працював на спецслужби рф. Мова йде про Олега Кулініча, який з жовтня 2020 року по березень 2022 року очолював кримське управління СБУ.

Центр журналістських розслідувань ще минулого року почав цікавитися роботою Кулініча, а також його статками, але потім сталось вторгнення, і ми не завершили свою роботу. Тепер розповідаємо хто він такий, що відомо про його справу та чому Кулініч — чи не остання людина, яка мала б керувати кримським главком.