В РФ розпочали показове судилище над 18 українськими полоненими з батальйону “Айдар”

У російському Ростові-на-Дону у Південному окружному військовому суді розпочався суд над полоненими бійцями українського батальйону “Айдар”.

Окупанти судять 18 українських бранців за звинуваченням у порушенні “Кримінального кодексу”, вигаданного бойовиками терористичного угруповання “ДНР”. Зокрема їх звинувачують у діях, спрямованих на “насильницьке захоплення влади і зміну конституційного ладу ДНР”, а також в “участі в діяльності терористичної організації”.

Російське пропагандистське видання ТАСС заявляє, що ці звинувачення будуть перекваліфіковані на відповідні статті КК РФ, оскільки минулого року Росія приєднала до себе угруповання “ДНР”.

У пресслужбі 24-го ОШБ “Айдар” повідомили:  “Питання звільнення військовополонених є однією з найпріоритетніших завдань для командування батальйону. Ми запевняємо, що залучуємо всі доступні нам ресурси, використовуємо всі можливості, щоб всі наші бійці якнайшвидше повернулись додому”.

Зазначається, що робота зі звільнення полонених айдарівців координується з Офісом президента, ГУР МО України, Координаційним штабом поводження з військовополоненими та іншими структурами.

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові: план бліцкрігу – захопити Київ за два-три дні – провалився, російська армія відступила від столиці, зазнала нищівної поразки на Харківському напрямку, у листопаді 2022 ЗСУ звільнили Херсон і правобережжя області. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України. 

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter