В Україні заочні вироки отримали ще троє суддів-зрадників з Криму: від 10 до 12 років позбавлення волі

В Україні трьох колишніх українських суддів, які після окупації Криму Росією перейшли на бік окупантів, працевлаштувались у незаконно створені ними на території півострова судові органи та ухвалюють рішення іменем РФ, визнанно винними у державній зраді. Двоє отримали 12 років позбавлення волі, третього засуджено до 10 років. 

Про це повідомляє пресслужба Прокуратури Автономної Республіки Крим та Севастополя.

За даними Бюро судової інформації, засуджені – Марина Рошка, Антоніна Лантратова та Валерій Левченко.

“Прокурори автономії довели, що у 2014 році українські судді зрадили присязі та перейшли працювати на бік ворога. При «новій владі» вони зайняли посади: судді «Верховного суду Республіки Крим», заступника голови «Керченського міського суду» та голови «Євпаторійського міського суду»”, – повідомили в прокуратурі.

Антоніна Лантратова з 1998 працювала суддею Алуштинського міського суду АР Крим, а у 2009 році була переведена до Євпаторійського міського суду АР Крим і наразі виносить рішення іменем РФ в незаконно створеному росіянами на базі цього суду -«Євпаторійському міському суді Республіки Крим РФ». Марина Рошка з 2011 була суддею Апеляційного суду АР Крим, а наразі ухвалює рішення за російським законодавством у«Верховному суді РК РФ».

Валерій Левченко працював суддею з 2006 року. Після окупації Криму Росією, він добровільно обійняв посаду заступника голови “Керченського міського суду”, у грудні 2020-го вийшов у «почесну відставку».

Своїми діями та рішеннями вони сприяли становленню та зміцненню окупаційних органів правосуддя на півострові, а також надавали допомогу представникам іноземної держави у проведенні підривної діяльності проти України.

Нещодавно також Подільський районний суд Києва оголосив вирок колишній судді Совєтського районного суду АР Крим Олені Тощевій, яка після окупації півострова Росією перейшла працювати у незаконно створені російські судові органи та виносити рішення іменем РФ. Її засуджено до 15 років позбавлення волі з конфіскацією майна.

Нагадаємо:

  • У грудні 2015 року Вища рада юстиції Украни зробила подання про звільнення 277 суддів Автономної Республіки Крим і Севастополя за порушення присяги.
  • 19 квітня 2016 року Верховна Рада України звільнила 198 суддів Автономної Республіки Крим, які порушивши присягу, перейшли на службу до російських окупантів.
  • У січні 2017 року Генпрокуратура України повідомила, що проводить заочне розслідування за підозрою в державній зраді відносно 319 кримських суддів-зрадників.
  • 11 травня 2017 року Вища рада правосуддя України на своєму засіданні звільнила 91 суддю з Автономної Республіки Крим і Севастополя, які після окупації Криму перейшли на службу до Росії.