Верховний суд РФ залишив чинним вирок 66-річному кримському політв’язню Зекір’ї Муратову

Касаційний суд у Москві залишив чинним вирок 66-річному Зекір’є Муратову з інвалідністю третьої групи у в’язниці. Раніше Південний окружний військовий суд засудив його до 11 років ув’язнення у “справі Хізб ут-Тахрір”.

Про це повідомляє «Кримська солідарність» з посиланням на захисників Лілю Гемеджі та Едема Семедляєва.

Адвокати брали участь у засіданні через відеоконференцію з “Кримського гарнізонного військового суду” в Сімферополі.

Сторона захисту надала докази невинності Зекір’ї Муратова, проте суд залишив їх без уваги. Рішення суду у 2003 році про визнання Хізб ут-Тахрір теротичною організацією лягло в основу звинувачень у всіх справах «Хізб ут-Тахрір». Але захист стверджує, що це рішення втратило свою законну силу, оскільки з 2008 року діє новий закон про протидію тероризму.

“На підставі цього закону ісламська партія звільнення не була визнана терористичною і рішення 2003 року є незаконним і підлягає скасуванню”, – розповіла Ліля Гемеджі.

Однак, незважаючи на докази, які надали захисники, касаційний суд залишив літнього Зекір’ю Муратова у в’язниці.

«Стан здоров’я його здоров’я не стає кращим через його вік та умови утримання. Він страждає на підвищений артеріальний тиск і серцеву недостатність», — додали захисники.

Нагадаємо, Зекірью Муратова співробітники ФСБ затримали 7 липня 2020 року в Алушті. Того ранку по Криму силовики провели масові обшуки — у Бахчисараї, Сімферополі, Алушті та Жовтневому. В результаті затримали сімох кримських татар мусульман. У лютому 2022 року військовий суд Ростова-на-Дону засудив інваліда третьої групи до 11 років та 6 місяців позбавлення волі у колонії суворого режиму.