Прокуратура АРК повідомила про підозру 96 кримським чиновникам, які співпрацюють з РФ

Прокуратура АРК та міста Севастополя повідомила про підозру у колабораційній діяльності 96 кримським посадовцям, які співпрацюють з РФ.

Як повідомляє прокуратура, за фактом вчинення колабораційної діяльності прокуратура АР Крим та м. Севастополя повідомила про підозри 96 особам з півострова, які у тій чи іншій формі співпрацюють з державою-окупантом. На розгляд суду скеровано 48 обвинувальних актів. Загалом з березня 2022 року, коли стаття 111-1 КК України (колабораційна діяльність) набрала чинності, органи правопорядку автономії відкрили 184 кримінальних проваджень за вказаною статтею.

«Серед підозрюваних та обвинувачених – окупаційні кримські топ посадовці та чиновники різного рівня, правоохоронці, судді, а також підприємці, які пішли на співпрацю з ворогом та надають свої послуги в рамках оборонного замовлення РФ. Під час розслідування таких кримінальних проваджень прокуратура автономії зважає на обставини вчинення злочину, наявність умислу, суспільну небезпеку і масштаби заподіяної шкоди. До кожного факту прокурори підходять індивідуально. В пріоритеті ті, хто добровільно співпрацює з державою-агресором, її окупаційною адміністрацією, силовими структурами тощо», – йдеться в повідомленні.

«Російська пропаганда продовжує залякувати кримчан, що «посадять всіх», і з початком повномасштабного вторгнення цей тиск лише посилюється. Але насправді – це жодним чином не відповідає дійсності, оскільки Україна – демократична європейська країна, що не має такої мети, на відміну від РФ», – додали в прокуратурі.

  • Прокуратура АРК та міста Севастополя повідомила про підозру у колабораційній діяльності 9 окупаційним високопосадовцям з окупованого Криму.
  • Прокуратура Автономної Республіки Крим та міста Севастополя здійснює процесуальне керівництво у 127 кримінальних провадженнях за фактами незаконного позбавлення волі осіб за їхню проукраїнську позицію чи участь у відповідних заходах, а також в одному – за фактом неналежного надання меддопомоги українським політв’язням.