В Україні з 2014 року задокументували понад 500 злочинів РФ проти культурної спадщини

В Україні задокументувано 534 злочини проти об’єктів культурної спадщини, які росіяни здійснили з початку окупації Криму, з 2014 року. У Криму таких випадків зафіксовано 200, ще 334 – на тимчасово окупованих територіях Херсонської, Луганської, Запорізької та Донецької областей.

Про це повідомляє “Укрінформ” із посиланням на проєктну менеджерку Кримського інституту стратегічних досліджень Ельміру Аблялімову-Чийгоз.

“Ми починали з першого кейсу – Бахчисарайського Ханського палацу. І я пам’ятаю, як важко було переконати пам’яткоохоронну спільноту, що те, що відбувається на території цього палацу, є не реставраційними роботами. Це є знищенням і знущанням з пам’ятки. І те, що ми сьогодні бачимо, підтвердило всі наші сумні прогнози”, – розповіла вона під час презентації сайту з документування порушень проти культурних цінностей на тимчасово окупованих територіях України.

Серед основних порушень, за словами Аблялімової-Чийгоз, є “привласнення об’єктів культурної спадщини, використання у мілітарних цілях, переміщення культурних цінностей з окупованих територій, грабунок музеїв, незаконні археологічні роботи, модифікація і перебудова пам’яток та деконтекстуалізація історичних об’єктів”.

Приклади усіх цих злочинів на тимчасово окупованих територіях України фахівці CISS виклали на своєму оновленому сайті.

Експертка наголосила, що “масштаби культурних втрат, що завдала повномасштабна військова агресія Росії в Україні, можна порівняти з гуманітарною катастрофою, наслідки якої з кожним роком і з кожним десятиліттям відчуватимуться все гостріше”.

Саме тому на даному етапі найголовнішим завданням є системна робота з документування цих порушень, зазначила вона.

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові: план бліцкрігу – захопити Київ за два-три дні – провалився, російська армія відступила від столиці, зазнала нищівної поразки на Харківському напрямку, у листопаді 2022 року ЗСУ звільнили Херсон і правобережжя області. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України. 

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter