Гауляйтерку Мелітополя Галину Данильченко засуджено до 15 років в’язниці

Колегія суддів Комунарського районного суду міста Запоріжжя оголосила вирок колишній депутатці Мелітопольської міської ради від партії “Опозиційний блок” Галині Данильченко, яка наразі є гауляйтеркою окупованого військами РФ Мелітополя.

Про це повідомляє “Судовий репортер”, з посиланням на вирок від 25 вересня.

За матеріалами справи, що 17 квітня минулого року Данильченко очолила місцеву окупаційну “адміністрацію” і зайнялась пропагандою ідей “русского мира”. У середині квітня 2022 року вона керувала виготовленням та підняттям у центрі Мелітополя прапора “побєди” і прапора РФ. Зрадниця  брала активну участь у створенні незаконного правоохоронного органу. Також обвинувачена створила пропагандистський телеграм-канал на підтримку держави-агресора.

У ході досудового розслідування слідчі виявили, що Данильченко організувала та фактично провела незаконний референдум про входження Мелітополя до складу РФ.

Під час судового засідання свідок, який знає Данильченко з часу роботи в Мелітопольській міській раді, повідомив, що після вторгнення окупаційних військ РФ він неодноразово бачив її в приміщенні районної ради, де окупанти влаштували комендатуру. Вона почувалася вільно та впевнено, спілкувалася з окупантами та давала їм вказівки.

За його словами, 11 березня 2022 року чинного міського голову забрали представники окупаційних військ, а Данильченко зайняла його кабінет та почала виконувати обовʼязки “мера”.

Наступного дня відбувся мітинг на підтримку міського голови. Після чого ініціативній групі стало відомо, що мер написав заяву про складання повноважень і тепер Данильченко здійснює його повноваження та вимагає, щоб всі керівники підприємств та відомств вивели працівників на роботу. 13 березня вранці російські військові забрали свідка з дому та вивезли у невідомому напрямку. У приміщенні підвалу він провів 42 доби.

В суді були переглянуті докази вини Данильченко – відео за її участю, в яких вона вітає мелітопольців із проведенням референдуму про приєднання до РФ, закликає не піддаватися на провокації української влади, а саме не брати участі в евакуації з міста, оголошує про перехід на російську валюту — рублі.

Крім того, правоохоронці прослухали телефонні розмови Данильченко, які підтверджують її злочинну діяльність. Зокрема, 18 березня 2022 року обвинувачена обговорювала із невстановленою особою поставки бензину і дизпалива з анексованого Криму. 23 березня Данильченко доповіли, що російські військові викрали майно заводу “Гідромаш”. 8 квітня колаборантка спілкувалася про пошиття форми російським солдатам і прапора окупаційної влади.

Суд визнав Галину Данильченко винною у колабораціонізмі та державній зраді та заочно засудив до 15 років увʼязнення.

Нагадаємо, до повномасштабного вторгнення Галина Данильченко була депутаткою і головою фракції партії «Опозиційний блок» Мелітопольської міської ради.

Данильченко 58 років, вона вірна соратниця Балицького: з 2000-го року керує підприємством родини гауляйтера – «Мелітопольским заводом підшипників ковзання».

За підтримки тоді ще нардепа Балицького балотувалася в депутати, в міській раді претендувала на посаду секретаря. Залишаючись в його команді після захоплення міста, пішла на зраду і першою публічно підтримала окупантів – 13 березня в мережі з’явилось відеозвернення до мелітопольців, де Данильченко називається «виконуючою обов’язки міського голови Мелітополя».

Детальніше читайте в матеріалі Центра журналістських розслідувань “Окупаційні адміністрації Запоріжчини. Мелітополь і район