НАЗК показало колекцію картин Абрамовича, які він сховав від санкції

Національне агентство з питань запобігання корупції опублікувало один із найбільших переліків творів мистецтва, що знаходяться у приватній колекції російського олігарха Романа Абрамовича. До нього увійшли 367 творів мистецтва, які оцінюються у майже 1 млрд доларів.

Про це повідомляє пресслужба НАЗК.

Зазначається, що твори мистецтва використовуються російськими олігархами для уникнення та обходу санкцій, збереження та приховування статків.

“Найкращий засіб протидії – відкритість інформації щодо творів мистецтва, якими володіють підсанкційні особи. Саме для цього НАЗК провело ґрунтовний аналіз та зібрало усі відомі твори мистецтва олігарха в одному переліку на порталі Війна і санкції, – заявили у НАЗК.

Інформацію, яку опублікувало агентство, неможливо знайти на офіційних сайтах аукціонних будинків, які займаються продажем творів мистецтва.

Як повідомляється, Абрамович був присутнім на зустрічі президента РФ Володимира Путіна з російськими олігархами перед початком широкомасштабної війни проти України, де й обговорювались наслідки війни, в тому числі майбутні санкції.

Права саме на цю колекцію олігарх передав своїй колишній дружині за кілька тижнів до початку вторгнення, ймовірно для уникнення наслідків санкцій.

“Маючи таку відкриту базу даних творів мистецтва, ми можемо запобігти їх обігу у галузі та використанню для обходу санкцій. Наша мета – вилучення цих артоб’єктів у підсанкційних осіб та їх продаж. Отримані кошти мають бути використані для допомоги у відновленні України”, – заявив голова НАЗК Олександр Новіков.

НАЗК також закликає усіх відповідальних учасників артринку відкривати інформацію про об’єкти мистецтва, якими володіють російські олігархи, та користуватися даними порталу Війна та санкції. Таким чином вони зможуть уникнути здійснення операцій з такими творами, що можуть бути надалі кваліфіковані як обхід санкцій.

Як відомо, після повномасштабного вторгнення РФ в Україну в лютому 2022 року ЄС ввів санкції проти російських чиновників і бізнесменів, одночасно заморозивши російські активи на сотні мільярдів доларів. До цього списку увійшов і Абрамович. Forbes оцінив статки російського олігарха в 9,2 млрд доларів.