У Німеччині пройшли обшуки у нерухомості російського олігарха Усманова

У Німеччині митники та поліція провели рейд на кількох об’єктах власності російського олігарха Алішера Усманова на півдні Баварії.

Про це пише Reuters.

Обшуки пройшли на околицях Мюнхена і на віллі Усманова в баварській комуні Роттах-Егерн, де було вилучено кілька дорогих автомобілів. У спецкомісії «Матрьошка», створеній німецькою Митницею, а саме Управлінням із забезпечення дотримання санкцій.

У спецкомісії повідомили, що діяли на підставі ордера на обшук, виданого судом. Деталі надавати відмовилися. Представник Усманова не зміг відповісти на запитання Reuters.

Обшуки на об’єктах Усманова в Німеччині вже були у вересні 2022 року, у тому числі на віллі в Роттах-Егерні. Слідчі повідомляли, що загалом обшуки провели на 24 об’єктах у Баварії, Баден-Вюртембергі, Шлезвіг-Гольштейні та Гамбурзі. В операції взяли участь близько 250 осіб. Усманова підозрювали у порушенні санкційного режиму: російський олігарх оплачував охорону свого майна вже після потрапляння до списку санкцій, повідомили представники слідства.

Газета The New York Times раніше писала, що Усманов володіє трьома віллами в Роттах-Егерні, розташованій на березі Тегернзея. Місцеві жителі розповіли, що Усманов, який відвідує Роттах-Егерн не менше трьох разів на рік, перебував там у лютому 2022 року, коли його включили до списку санкцій ЄС. За кілька годин він вилетів із Мюнхена. Місцеві жителі проводили протести біля його вілл із вимогою заарештувати майно олігарха.

Нагадаємо, після початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну влада Німеччини заарештувала яхту російського мільярдера Алішера Усманова, який потрапив до списку санкцій ЄС у зв’язку з російською агресією проти України.

На території кількох морських портів України виявлено підпільні склади з більш як 160 тисячами тонн залізняку, що належить компанії російського олігарха Алішера Усманова. Майно вартістю близько 2 млрд гривень було арештоване.