В Україні судитимуть окупаційну “суддю” з Криму, яка виносила “вирок” голові Меджлісу Рефату Чубарову

Прокуратура Автономної Республіки Крим та м.Севастополя скерувала до суду обвинувальний акт проти “судді” незаконного “Верховного суду Криму”, яка причетна до переслідування громадян України. Зокрема – брала участь в оголошенні незаконного “вироку” голові Меджлісу кримськотатарського народу Рефату Чубарову та ув’язненні політичного в’язня Едема Бекірова. 

Про це повідомила пресслужба прокуратури АРК.

За даними Бюро судової інформації, обвинувачена – колишня суддя Керченського міського суду АРК Юлія Цораєва. Після початку окупації Криму вона перейшла на службу до російських окупантів. У 2020 році обвинувачену, указом президента РФ, призначено суддею «Верховного суду Республіки Крим».

“Своїми діями та рішеннями ця «служителька Феміди» сприяла переходу української судової системи, що діяла в Криму, на відправлення правосуддя за російським законодавством та сприяла РФ у проведенні підривної діяльності проти нашої держави”, – повідомили в прокуратурі.

У відомстві також зазначили, що «суддя» була причетна до переслідування громадян України та придушення спротиву окупації півострова. Зокрема, перебуваючи у складі окупаційного «Верховного суду» у Криму, вона брала участь у винесенні незаконного вироку проти Голови Меджлісу кримськотатарського народу Рефата Чубарова та ув’язнення активіста Едема Бекірова.

Дії “судді” Юлії Цораєвої кваліфіковано як державна зрада (ч. 1 ст. 111 КК України). Санкція статті передбачає до 15 років позбавлення волі.

Нагадаємо:

  • 1 червня 2021 року «Верховний суд» окупованого Криму заочно засудив голову Меджлісу Рефата Чубарова до 6 років позбавлення волі в колонії загального режиму за обвинуваченням у нібито «організації масових заворушень» 26 лютого 2014 року під стінами кримського парламенту.
  • 9 червня 2021 року в Криму «Центральний райсуд» Сімферополя заочно засудив Едема Бекирова, якого ФСБ обвинуватила в нібито транспортуванні і зберіганні вибухових речовин і боєприпасів до семи років позбавлення волі з відбуванням покарання в колонії загального режиму і штрафу в 150 тисяч рублів. У вересні 2021 року «Верховний суд» окупованого Криму 16 вересня відмовив у задоволенні апеляційної скарги захисту на цей вирок.