В Україні судитимуть ще и 8 суддів-зрадників з Криму

Прокуратура Автономної Республіки Крим та м.Севастополя скерувала до суду обвинувальні акти щодо 8 колишніх українських суддів, які під час окупації Криму у 2014 році зрадили присязі та перейшли на службу у незаконно створені росіянами на півострові “судові органи”.

Про це повідомили в пресслужбі прокуратури АРК.

“Слідство встановило, що після окупації півострова російськими збройними силами, обвинувачені зрадили присязі на вірність народу України і почали працювати на ворога. При окупаційній владі четверо з них обійняли посади заступників голів незаконно створених «Верховного суду Республіки Крим», «Ленінського районного суду АРК» та «Ленінського районного суду міста Севастополя». Інші четверо стали суддями в окупаційних: Двадцять першому арбітражному апеляційному суді РФ, Севастопольському міському суді та Гагарінському районному суді Севастополя”, – повідомили у відомстві.

Слідчі прийшли до висновку, що обвинувачені сприяли переходу української судової системи, що діяла в Криму, на відправлення правосуддя за російським законодавством та допомагали РФ у проведенні підривної діяльності проти нашої держави. Також своїми незаконними рішеннями обвинувачені сприяли переслідуванню громадян України та придушенню спротиву окупації півострова.

Дії обвинувачених кваліфіковано як державна зрада (ч. 1 ст. 111 КК України). Санкція статті передбачає призначення покарання до 15 років позбавлення волі.

Нагадаємо:

  • У грудні 2015 року Вища рада юстиції Украни зробила подання про звільнення 277 суддів Автономної Республіки Крим і Севастополя за порушення присяги.
  • 19 квітня 2016 року Верховна Рада України звільнила 198 суддів Автономної Республіки Крим, які порушивши присягу, перейшли на службу до російських окупантів.
  • У січні 2017 року Генпрокуратура України повідомила, що проводить заочне розслідування за підозрою в державній зраді відносно 319 кримських суддів-зрадників.
  • 11 травня 2017 року Вища рада правосуддя України на своєму засіданні звільнила 91 суддю з Автономної Республіки Крим і Севастополя, які після окупації Криму перейшли на службу до Росії.