Прокуратура АРК скерувала до суду обвинувальний акт щодо гендиректора телекомпанії «Крым» Вадима Первих – фігуранта розслідування ЦЖР

Прокуратура АРК та міста Севастополя скерувала до суду обвинувальний акт щодо гендиректора пропагандистського медіахолдингу ТРК «Крым» – найбільшого «кремлівського рупору» на окупованому півострові. За інформацією Бюро судової інформації, це Вадим Первих – директор юрособи ТРК «Крым».

Як повідомили в прокуратурі АРК, на своїй посаді обвинувачений бере активну участь у проведенні політичних та інформаційних заходів задля підтримки збройної агресії РФ. Також здійснює пропагандистську діяльність та просуває російські наративи, впливаючи у такий спосіб на свідомість мешканців окупованих територій.

«Журналіст» розповсюджує матеріали із закликами до насильницької зміни встановленого в Україні конституційного ладу та зміни меж її державного кордону. Загалом, чоловік почав працювати на ворога відразу після окупації півострова ЗС РФ. Він обіймав різні окупаційні посади: головного редактора телеканалу «Перший Кримський»; заступника міністра інформації і зв’язку Криму тощо”, – повідомили у відомстві.

Дії обвинуваченого кваліфіковано як:

  •  дії, спрямовані на насильницьку зміну чи повалення конституційного ладу або на захоплення державної влади (ч. 3 ст. 109 КК України);
  • посягання на територіальну цілісність і недоторканність України (ч. 1 ст. 110 КК України);
  • колабораційна діяльність (ч. 6 ст. 111-1 КК України);
  • виправдовування, визнання правомірною, заперечення збройної агресії Російської Федерації проти України, глорифікація її учасників (ч. 3 ст. 436-2 КК України).

Якщо суд визнає первих винним, він може сісти за ґрати на 12 років.

Про діяльність Первих та ще двох керівників  і трьох  кореспондентів  окупаційного телеканалу «Крым» із пропаганди війни і виправдання агресії РФ проти України ЦЖР розповів у розслідуванні минулого року. У грудні 2022 року за матеріалами розслідування ЦЖР прокуратура АРК відкрила кримінальне провадження.