Суд оголосив вирок позаштатному журналісту севастопольського проросійського видання «Политнавигатор»: 14 років за ґратами

Вінницький міський суд оголосив вирок кореспонденту проросійського видання “ПолитНавигатор”. Його визнано винним у державній зраді та засуджено до 14 років позбавлення волі з конфіскацією майна. 

Про це повідомляє Бюро судової інформації з посиланням на вирок суду.

За матеріалами справи, засуджений влаштувався на роботу позаштатним кореспондентом у видання “ПолитНавигатор”, редакція якого знаходилась в  Севастополі, вже після початку окупації Криму, у 2014 року.

Зокрема, як журналіст готував матеріали, що містили у собі, за висновками слідства, проросійські наративи та заклики.

Так, експерти прийшли до висновків, що текст «В Славянске уже просят о помощи владимира путина «по мере возможностей», містить заклик до президента Росії: надати жителям т.зв. «ДНР» будь-яку посильну допомогу у їхній “боротьбі за свою незалежність”.

Публікація «Жириновский: На Востоке Украины «гибнут русские люди, требуем от руководства россии принятия всех необходимых мер» також містить заклики до керівництва РФ – захистити російськомовне населення Сходу України і, за необхідності, використати для цього збройні сили РФ.

У текстовому матеріалі публікації «11 мая прийди на референдум! Поддерживаете ли Вы Акт о государственной самостоятельности Донецкой Народной Республики ДА» є заклики до читачів інтернет-сайту «ПолитНовигатор»: взяти участь у “референдумі про незалежність” Донецької і Луганської областей від України і проголосувати за створення незаконної «Донецької Народної Республіки».

Після початку повномасштабного вторгнення Росії на територію України у період з з 24 лютого до 10 березня 2022 року засуджений отрима від редактора завдання готувати матеріали, спрямовані на розхитування суспільно-політичної обстановки, викривлення реальних обставин воєнної агресії РФ та приховування злочинів військовослужбовців РФ.

Зокрема в цей період були підготовлені такі матеріали:

1.«В Киеве заканчиваются продукты, ретейлеры поднимают цены».

2.«Зеленский намекнул на возможность подрыва Киевской ГЭС, затопит все города ниже по течению»

3.«Никогда Путин не допустит, чтобы убивали гражданских – Черновецкий»

4.«Украинские власти намеренно увеличивают жертвьі среди мирного населення»

Обвинувачений визав свою вину лише частково. Розповів, що останню заробітну плату отримав ще до початку повномасштабного вторгнення. А публікації 2014 року, які зазначені в обвинувальному акті, запевняє – йому не належать.

Під час обшуку в помешканні журналіста знайшли та вилучили ноутбук та два телефони. Слідчі виявили листування його з редктором вже після початку широкомасштабного вторгнення. З нього вбачається, що редактор давав настанови про те, щоб публікації носили більш драматичний характер, рекомендував дивитися Трухана, російського військового у запасі, надсилав посилання на ютюб-канали, з яких засуджений мав брати інформацію для своїх публікацій. На зауваження журналіста, що Трухан буде «жестко за РФ», редактор написав, що саме так і треба.

“Одразу після цього засуджений підготував та надіслав публікацію під псевдонімом з інтерв`ю Трухана антиукраїнського характеру і ще багато публікацій з перекручуванням обставин, направлених на створення уяви у стороннього глядача, що в Україні утворилися безлад, паніка, влада не турбується про мирне населення, тобто своїми умисними діями погодився виконувати завдання свого куратора”, – йдеться у вироку суду.

Врешті суд дійшов висновку, що вина журналіста у скоєнні державної зради повністю була доведена під час слідства. Його засуджено до 14 років позбавлення волі з конфіскацією майна.

Справа головного редактора “ПолитНавигатора” Сергія Степанова про державну зраду та посягання на територіальну цілісність наразі знаходиться на розгляді суду. Його судять заочно, оскільки він досі знаходиться на тимчасово окупованій території Криму. Якщо суд визнає його винним, він може бути засуджений до 15 років позбавлення волі.