В Одесі суд оголосив вирок блогеру з Китаю, який знімав роботу ППО

Приморський районний суд Одеси визнав громадянина Китайської народної республіки Вана Цзисяня винним у незаконному поширенні інформації про розташування Збройних сил України. 

Про це повідомляє  «Судовий репортер»

4 травня 2023 року Цзисянь із вікна своєї квартири зробив відеозапис роботи протиповітряної оборони в місті Одеси. Після цього на власному YouTube-каналі це відео опублікував із коментарями щодо місця та часу відеозйомки, характеристики звуків, фактів ураження цілі та наслідків влучання.

Блогер знову знімав ППО 23 липня і 14 серпня. Завдяки опублікованим записам можна ідентифікувати на місцевості розташування вогневих груп ВМС ЗСУ, кількість та вид застосованої техніки. Отримання цієї інформації представниками ворога України рф  може завдати шкоди обороноздатності і безпеці України.

«У судовому засіданні Цзисянь підтвердив, що знімав відеоролики під час обстрілів, фіксуючи роботу ППО, і викладав записи на власному Youtube-каналі, де їх могла переглянути будь-хто, у тому числі росіянин. Обвинувачений сказав, що зробив для себе висновки та буде намагатись виконати усі дії задля перемоги України. Він підтримує Україну і ЗСУ. Ще на стадії досудового розслідування він добровільно розповів про скоєне», – зазначено в матеріалах справи.

Після затримання чоловік перерахував на потреби ЗСУ 150 тисяч гривень. Враховується, що він є особою молодого віку і вперше притягується до кримінальної відповідальності, на законних підставах перебуває в Україні та здійснює підприємницьку діяльність, сплачуючи податки в Україні, одружений.

Суд засудив іноземця до 5 років позбавлення волі, звільнивши від відбуття покарання з іспитовим строком 1 рік.

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові: план бліцкрігу – захопити Київ за два-три дні – провалився, російська армія відступила від столиці, зазнала нищівної поразки на Харківському напрямку, у листопаді 2022 року ЗСУ звільнили Херсон і правобережжя області. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України. 

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter