В Офісі генпрокурора працюють над змінами в закон для покращення ефективності роботи на деокупованих територіях

Робоча група в Офісі генерального прокурора працює над впровадженням змін у законодавство. Зміни націлені на збільшення ефективності роботи правоохоронних органів на деокупованих територіях. 

Про це під час відкриття форуму “26-2-14 Війна почалась в Криму” повідомив Прокурор Автономної Республіки Крим Ігор Поночовний, повідомляє ZMINA.

За його словами, повномасшатбне вторгнення РФ наблизило деокупацію Кримського півострова. Тому Генеральний прокурор вже створив робочу групу, у яку увійшли Офіс генерального прокукора, прокуртаура АРК, Прокуратура Донецької області, адвокати та міжнародні експерти і яка має напрацювати механізми та нормативно-правові акти для того, щоб органи, що займаються кримінальною юстицією максимально ефективно могли віддовити свою роботу у звільненому Криму.

“Тому що звільнивши та відновивши Крим, починати розповідати, що наше законодавство не готове до деокупації, це соромно. Ми вже десятий рік говоримо, що українське законодавство не було готове до цього збройного конфлікту і до 2022-го року також не було готове”, – прокоментував Ігор Поночовний.

Він пояснив, що на відміну від державної служби, прокуратура АРК не може створювати кадровий резерв, бо це не передбачено профільним законом. Наразі робоча група працює над кадровим потенціалом для якнайшвидшого та ефективного підбору кадрів.

Також робоча група працює над концепцією законодавчих змін, що підготувати кримінально-процесуальне законодавство для відновлення роботи в Криму.

“Тут буде мова йти про українські кримінальні провадження, які залишилися в Криму на момент окупації і сотні тисяч російських кримінальних вправ, які розпочатують вже під час окупації. За нашими даними, мова йде приблизно про 200 тисяч кримінальних вправ, які ініціювали окупанти на півострові та близько 85 тисяч кримінальних справ, слухають у “судах” та питання виконання “вироків”. У цьому питані ми розуміємо, що є рамки злочинів, які і в Україні та в Росії теж є злочином”, – повідомив Ігор Поночовний, додавши, що робоча група вже фіналізує ці питання і збирається представити напрацювання найближчим часом.