Окупанти утримують викраденого в жовтні активіста Євгена Мельничука в СІЗО Сімферополя

Громадського активіста Євгена Мельничука, якого росіросійські окупанти викрали в Севастополі у жовтні 2022 року, утримують в Сімферопольському СІЗО №2. Він перебуває в одній камері з мером міста Гола Пристань Олександром Бабичем та іспанським волонтером Маріо Калатаюдом.

Про це пише видання ZMINA з посиланням на поінформоване джерело.

За інформацією джерела, про те, що Євгена затримали у 2022, дізналась його дружина. Батьки активіста наразі проживають в окупованому Криму і вони також шукають його.

“З нами зв’язався чоловік, який з ним перебував в одній камері. Він розповів, що до них з сусідньої камери перевели Євгена. Його викрали в Криму за нібито фотографію російської техніки. Також людина згадувала, але не називала місце неволі. І ще, що Євген перетинався з мером Херсона Ігорем Колихаєвим“, – розповіло джерело.

За його словами, Євген народився та виріс у Севастополі. Закінчив військово-морську академію імені Нахимова. Під час блокування росіянами українських частин чоловік поїхав до Севастополя як волонтер та допомагав нашим військовим. Євгена двічі викрадали у Севастополі, але його вдавалося звільнити. Після повернення на материкову частину України він проживав в Ірпені, де боровся з корупцією у місцевій владі. Виступав проти вирубки лісів та незаконного будівництва. За свою громадську позицію зазнавав неодноразового побиття.

Нагадаємо, мера Голої Пристані Олександра Бабича викрали ще на початку російського вторгнення. 28 березня росіяни прийшли до нього додому, коли він розмовляв з дружиною телефоном. Чоловіка повезли в білому мікроавтобусі із затонованими вікнами до мерії, де він пробув під конвоєм у своєму робочому кабінеті, а потім на цьому ж авто його вивезли з міськради в напрямку СкадовськаВідтоді ні родина, ні його колеги та знайомі не мають змоги з ним поспілкуватись. За останньою інформацією, російська сторона досі не висунула Бабичу жодного обвинувачення та відмовляється визнавати сам факт його утримання. Хоча є свідки, які підтверджують, що він перебуває  у СІЗО №2 в Сімферополі.

Як повідомлялось, 19 березня 2022 року в окупованому Херсоні зник іспанський волонтер Маріо Ґарсіа Калатаюд. Його цивільна дружина Тетяна Маріна розповіла Центру журналістських розслідувань, що окупанти викрали Маріо Калатаюда просто на порозі будинку, куди він повертався після участі у проукраїнському мітингу в центрі Херсона.

Кореспондент ЦЖР Олег Батурін, якого окупанти також викрали і катували на підвалах, один час був із Маріо у сусідній камері в херсонському ізоляторі тимчасово утримання на вулиці Теплоенергетиків. «19 березня, це був переддень, як мене відпустили, в ізоляторі з’явився іноземець, який поводив себе дуже експресивно, дуже гучно, я б сказав, феєрично. У нього просто не закривався рот. Він постійно кричав іспанською, що він думає про окупантів, про Путіна, цитував наші всі матюки. Росіяни не могли закрити йому рота, злилися», — розповів Олег Батурін.

Про полоненого іспанця Маріо Ґарсіа Калатаюда розповів і 45-річний ветеран АТО і підприємець із Херсона Максим Негров, який також був одним із в’язнів ізолятору. Координаторка Кримської правозахисної групи Ольга Скрипник назвала Маріо Гарсію у числі кількох дестяків людей, яких окупанти після викрадення привезли до Криму з Херсонської та Запорізької областей. За її словами, їх утримують без обвинувачень і без будь-яких навіть формальних підстав у новому СІЗО №2 СІмферополя, яке повністю курується ФСБ і не залежить від УФСИН.

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.