Росія продовжує порушувати в Криму норми міжнародного права, – правозахисники

Росія продовжує порушувати в окупованому Криму норми міжнародного права, зокрема, проводячи на півострові заходи для пропаганди війни, одним з яких стала виставка «Сирійський перелом» з трофейною військовою технікою, захопленою військовими РФ в ході бойових дій в Сирії.

Про це заявили в Кримській правозахисній групі.

«В рамках виставки «Сирійський перелом» в Криму влада РФ провела ряд заходів, що пропагують війну, незважаючи на те, що такі дії заборонені міжнародними нормами. Зокрема, пропаганду війни забороняє стаття 20 Міжнародного пакту про громадянські і політичні права», – зазначають правозахисники.

Зокрема, вони вказали, що 2 березня в Керч і 3 березня в Севастополь прибув поїзд з трофейною зброєю і військовою технікою, захопленими збройними силами РФ під час бойових дій в Сирії.

Військова техніка на виставці «Сирійський перелом», яка була влаштована на залізничних вокзалах міст, представлена на відкритих платформах. У кількох вагонах організовані виставки зброї, а також трофейних книг, обладнання, костюмів і прапорів. Російські військові на виставці розповідають людям про участь РФ в бойових діях в Сирії.

При цьому поряд з поїздом був організований мобільний призовний пункт в армію РФ за контрактом.

Поруч з мобільним призовних пунктом організували ще одну виставку стрілецької зброї. На ній дітям дозволяли брати і тримати в руках вогнепальну зброю. Всі бажаючі також могли з нею сфотографуватися.

Крім того, в одному з вагонів виставки знаходиться військторг, в якому продають моделі військової техніки, мілітаристські іграшки та дитячий одяг.

«Пропаганда призову в армію РФ заборонена ст. 51 IV Женевської конвенції про захист цивільного населення під час війни. У резолюції ГА ООН S-27/2 «Світ, сприятливий для життя» спеціальної сесії Генеральної Асамблеї ООН 10 травня 2002 року є норма, яка говорить про необхідність захисту дітей від жахів збройних конфліктів», – нагадали в Кримській правозахисній групі.

Однак, відзначили правозахисники, влада РФ, ігноруючи міжнародні зобов’язання, продовжуює здійснювати військові злочини, проводити мілітаризацію суспільної свідомості на півострові, пропагувати службу в армії РФ і залучати жителів Криму в різні збройні конфлікти.

Нагадаємо:

  • 19 грудня 2017 року Генасамблея ООН прийняла оновлену резолюцію з прав людини в окупованому Криму, в якій міститься вимога до Росії виконати тимчасові заходи рекомендацій Міжнародного суду ООН про скасування заборони Меджлісу кримськотатарського народу в Криму і забезпечити навчання українською і кримськотатарською мовами на півострові. Також в документі йдеться, що Росія здійснює міжнародний злочин, незаконно призиваючи до Збройних сил РФ жителів окупованих Криму і Севастополя та проводячи військову пропаганду серед дітей та молоді півострова.
  • У Кримській правозахисній группі зазначають, що в окупованому Криму Росія в порушення міжнародного гуманітарного права продовжує пропаганду призову в армію, в тому числі, використовуючи політику мілітаризації дітей.
  • На початку лютого 2019 року в Севастополі на базі міського Будинку офіцерів Чорноморського флоту РФ створений «Будинок Юнарміі», де російські військові навчатимуть дітей поводитися зі зброєю і викладатимуть їм основи загальновійськової підготовки.